Vjerojatno će potrošači plačati više troškove u novoj 2024 godini

Nove odluke semafor koalicije (SPD-GRÜNE_FDP)

Vjerojatno će potrošači plačati više troškove u novoj 2024 godini

N&P:D.A.

Inflacija će se krajem godine smiriti, no odluke semafor vlade vjerojatno će izazvati ponovno povećanje cijena. Potrošači snose troškove dvostruko više, tvrtki žele dizati cijene početkom godine.

Kupovno raspoloženje Nijemaca značajno se popravilo krajem godine – ali stručnjaci ponovno zalijevaju vodu vinu za naredne mjesece. Prema nalazima instituta za ekonomska istraživanja IFO, pad inflacije vjerojatno će se zaustaviti. Münchenski istraživači rekli su da je udio tvrtki u Njemačkoj koje su željele podići cijene u nadolazećim mjesecima ponovno u porastu.

IFO barometar za očekivanja cijena kompanija popeo se na 19,7 bodova u prosincu, sa 18,1 bodova u studenom. “To znači da će pad stope inflacije vjerojatno zastati za sada”, rekao je šef ekonomije IFO-a Timo Wollmershäuser.

Gostioničari posebno žele osjetno povećati cijene: ovdje je barometar u prosincu skočio na 87,6 bodova, nakon 45,9 bodova u prethodnom mjesecu. Raspoloženje u ugostiteljstvu trenutno je loše jer u siječnju ističe PDV na hranu koji je smanjen kao posljedica koronakrize i poskupljenja energenata zbog ruskog napada na Ukrajinu. Tada će opet doći na naplatu 19 posto umjesto 7 posto.

Želja za kupnjom raste krajem godine

Prema studiji potrošača koju su proveli tvrtka za istraživanje tržišta GfK i Nürnberški institut NIM, očekivanja u pogledu prihoda i sklonost većim kupnjama značajno su se poboljšali na prijelazu godine. U svojoj prognozi za siječanj, dva instituta vide potrošačku klimu na -25,1 bod. To znači rast od 2,5 boda u odnosu na prethodni mjesec. Međutim, potrošačka klima prije pandemije bila je oko +10 bodova.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog daljnjeg razvoja događaja. “Treba vidjeti je li sadašnje povećanje početak održivog oporavka raspoloženja potrošača”, rekao je stručnjak za NIM Rolf Bürkl. “Potrošači su još uvijek vrlo zabrinuti.” Geopolitičke krize i ratovi, nagli rast cijena hrane i rasprave o saveznom proračunu izazvali su neizvjesnost. “Slijedom toga, razina raspoloženja potrošača trenutno je još uvijek iznimno niska.”

Zabrinutost je potkrijepljena istraživanjem konzultantske tvrtke AlixPartners. Prema tome, oko 35 posto Nijemaca želi trošiti manje novca na potrošnju u idućoj godini. To utječe na potrošnju na svakodnevne proizvode kao što je hrana, ali i na područja kao što su elektronika, artikli za slobodno vrijeme ili proizvodi u trgovinama hardverom, kao i na zabavu i gastronomiju. Konzultanti su u listopadu i studenom anketirali 10.000 potrošača u sedam zemalja, uključujući 2.000 u Njemačkoj. Najvažniji oslonac blagom poboljšanju na kraju godine jesu očekivani prihodi. Ljudi su se mogli nadati većim plaćama.

Ekonomisti također vide rast inflacije početkom godine kao rezultat odluka savezne vlade da podupre proračun za 2024. višom cijenom CO2, porezom na plastiku i povećanjem poreza na zrakoplovne karte. “Sve u svemu, stopa inflacije u siječnju vjerojatno će biti nešto ispod četiri posto”, navodi se u studiji Commerzbanka. U studenom je pao na 3,2 posto, najnižu razinu u otprilike dvije i pol godine. Povećanje na 3,7 posto očekuje se već u prosincu zbog posebnog učinka jer je godinu dana ranije država preuzela jednokratne mjesečne akontacije za plin i grijanje.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.