Digitalna potvrda o oboljenju: elektronska potvrda o nesposobnosti za rad (2.dio)

Digitalna potvrda o oboljenju: elektronska potvrda o nesposobnosti za rad (2.dio)

N&P:D.A.

Od 1. siječnja 2023. dosadašnji “žuti listić” za prijavu bolovanja digitaliziran je za osobe s obveznim zdravstvenim osiguranjem. Liječničke ordinacije sada prijave bolesti prijavljuju izravno zakonskim društvima za zdravstveno osiguranje. Poslodavci dobivaju bolovanje elektroničkim putem od društava za zdravstveno osiguranje.

Ako je vaše dijete bolesno: bolovanje možete ugovoriti telefonom

Od 18. prosinca roditelji koji skrbe o bolesnom djetetu mlađem od 12 godina mogu bolovanje dobiti i putem telefona. Preduvjet je da je dijete poznato pedijatru i da dijete pokazuje samo blage simptome bolesti.

Na ovaj način se žele rasteretiti pedijatrijske ordinacije i roditelji te izbjeći infekcije u čekaonici. Međutim, nemate zakonsko pravo na izradu bolovanja putem telefona. O tome će odlučiti pedijatar.

Potvrda vrijedi najviše pet dana, a liječnička ordinacija šalje je elektroničkim putem izravno zdravstvenom osiguranju. Roditeljima je bolnički list potreban kako bi od zdravstvenih osiguravajućih društava mogli dobiti dječju bolesničku naknadu za gubitak posla. Za 2024. i 2025. godinu roditelji mogu primati dječju naknadu 15 radnih dana po djetetu, a roditelji i samohrani roditelji 30 radnih dana po djetetu.

Više informacija o dječjoj bolesničkoj naknadi možete pronaći na web stranici Federalnog ministarstva zdravstva.

Na koga se odnosi elektronička potvrda o nesposobnosti za rad?

eAU (elektronische Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung (eAU)) se odnosi na osobe s obveznim zdravstvenim osiguranjem.

Za one s privatnim osiguranjem i one koji imaju pravo na beneficije, u početku se ništa neće promijeniti. I dalje ćete dobivati ​​svoje potvrde o nesposobnosti za rad u papirnatom obliku i morat ćete ih sami poslati svom poslodavcu i privatnom zdravstvenom osiguranju ili agenciji za beneficije.

Također ne postoji eAU opcija za male poslove u privatnim kućanstvima. Potvrde za oboljelu djecu zaposlenika i dalje će se izdavati u papirnatom obliku.

Kako liječnik izdaje elektroničku potvrdu o nesposobnosti za rad?

Ako dobijete bolovanje od liječnika, dobit ćete samo papirnati ispis za svoju evidenciju. Tijekom 2023. možda će biti moguće da svoju kopiju pohranite u elektroničku kartoteku pacijenata.

Od 1. siječnja 2023. bolovanje ne morate dostavljati svom društvu za zdravstveno osiguranje ili poslodavcu. Liječnička ordinacija kao prvo ili naknadno izvješće šalje zavodu za zdravstveno osiguranje ime osigurane osobe, početak i kraj nesposobnosti za rad, identifikaciju i daje podatke o tome postoje li dokazi o nezgodi na radu.

U tom procesu sudjeluju i bolnice.

Trenutačno u taj sistem nisu uključeni

  • privatni liječnici u Njemačkoj Liječnici
  • stomatolozi i rehabilitacijske ustanove u inozemstvu

Kako mogu poslodavcu prijaviti bolest?

Ako ste bolesni, morate, kao i do sada, odmah obavijestiti poslodavca da ste odsutni zbog bolesti.

Molimo vas da se i dalje pridržavate propisa koji vrijede za bolovanje u vašoj tvrtki.

Od 4. dana spriječenosti za rad zaposlenici su u pravilu dužni poslodavcu predočiti potvrdu o nesposobnosti za rad (članak 5. EZFG). Međutim, poslodavac čak može zatražiti potvrdu prvog dana.

Čak i uz eAU, zaposlenici i dalje imaju obvezu poslodavcu prijaviti svoju nesposobnost za rad i, ako je potrebno, dati je liječničkoj dijagnostici. Molimo Vas da na vrijeme obavijestite svog poslodavca da Vam je liječnik odobrio bolovanje.

Ako vam je liječnik odobrio bolovanje, poslodavac će od vašeg zdravstvenog osiguranja preuzeti bolovanje elektroničkim putem.

Zdravstveno osiguranje daje poslodavcu sljedeće podatke:

ime osigurane osobe

početak i kraj nesposobnosti za rad

identifikaciju kao početno ili naknadno izvješće

Poslodavac ne zna koji je liječnik izdao bolovanje niti koje su dijagnoze postavljene. Podaci su u pravilu dostupni tek dan nakon bolovanja. Poslodavcima su dostupni putem sigurnih komunikacijskih poslužitelja koje vodi društvo za zdravstveno osiguranje. Od strane poslodavca, određeni tehnički zahtjevi također su potrebni za zahtjev od strane zdravstvenog osiguranja.

Je li prijenos podataka siguran?

Prijenos se odvija preko visoko sigurne telematičke infrastrukture. Podaci se prenose šifrirani od trenutka kada napuste liječničku ordinaciju do društva za zdravstveno osiguranje.

Ukoliko zdravstveno osiguranje zaprimi upit od poslodavca, prvo provjerava postoji li pravo na pristup informacijama: je li zaposlenik zaista osiguranik i ujedno zaposlenik društva koje postavlja upit? Prije prosljeđivanja podataka uspoređuju se sa statusom podataka društva za zdravstveno osiguranje.

Što se događa ako prijenos ne uspije zbog internetskih problema?

Podatke sprema softver ordinacije, a bolovanje će biti poslano čim to ponovno bude moguće.

Ako postoje tehnički problemi s digitalnim prijenosom, medicinske ordinacije koriste metodu zamjene ispisom na papiru. U tom slučaju osobe s obveznim zdravstvenim osiguranjem šalju zamjenski ispis svom društvu za zdravstveno osiguranje. Podatke zatim mogu digitalizirati tvrtke za zdravstveno osiguranje pomoću ispisanog crtičnog koda bez puno napora i staviti ih na raspolaganje poslodavcima.

Izvor: verbraucherzentrale.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.