Kakve razmjere ima nedostatak kvalificiranih radnika u Bavarskoj?

Kakve razmjere ima nedostatak kvalificiranih radnika u Bavarskoj?

Prema studiji istraživačke tvrtke Prognos koju je 2023. naručila Bavarska poslovna udruga (vbw), i ponuda i potražnja za radnicima u Bavarskoj smanjit će se do 2023.
Ponuda osoblja pada snažnije (za 5,2 posto) od potražnje (za 2,0 posto), što stvara jaz u radnoj snazi.
Veličina ovog jaza uvelike ovisi o regiji i profesionalnoj skupini.

Za okruge na sjeveru Bavarske predviđa se znatno veći nedostatak osoblja nego za južne. Okrug Kronach je, primjerice, posebno teško pogođen – očekuje se da će ovdje ponuda radne snage biti 21,9 posto ispod potražnje 2035. godine, a slijede Kulmbach (19,8 posto), Wunsiedel (19,5 posto) i Lichtenfels (18,1 posto). S druge strane, u Münchenu je vrijednost samo 0,6 posto, a niske su vrijednosti i za Regensburg (3,1 posto), Dachau (3,3 posto) i Fürstenfeldbruck (3,3 posto).

Industrija čišćenja, tekstilna i kožarska industrija, kao i zanimanja u građevinskoj i komunalnoj tehnici, vozači vozila te zaštitarska i nadzorna zanimanja u budućnosti će biti posebno pogođeni nedostatkom kvalificiranih radnika. Navodi se da postoji višak ponude posebice u području oglašavanja, marketinga i medija, kao iu strukama zaštite okoliša te u poljoprivredi i šumarstvu.

Prema studiji, jedan od glavnih razloga budućeg nedostatka osoblja su demografske promjene, posebno u ruralnim regijama – u nadolazećim će godinama mnogi kvalificirani radnici odlaziti u mirovinu, dok će im se pridruživati ​​sve manje mlađih radnika.

Izvor: br.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.