Svi učenici (roditelji) koji namjerno izostanu iz škole moraju platiti kaznu ako ih se uhvati na granici

N&P:D.A.

Izostanak iz škole može vas koštati kazne do 1000 eura. Ipak, svake godine mnogo učenika izostaje s nastave. Koliko ih je bilo 2023. godine i koliko su izostali izostali morali izdvojiti?
Bilanca iz Gornje Bavarske.

Lekcije nisu uvijek zabavne – današnja djeca to znaju jednako dobro kao i odrasli koji se još sjećaju jedne ili dvije dosadne lekcije matematike iz svojih školskih dana. Neki mladi imaju problema i u školi – primjerice s profesorima ili kolegama. Ponekad učenici i roditelji jedva čekaju da otpočnu dugo očekivani odmor. Mnogo je razloga za izostanak s nastave bez opravdanja. To pokazuju i brojke za okruge Gornje Bavarske i samostalne gradove.

Istraživanje BR-a među regijama Gornje Bavarske (isključujući okruge Mühldorf am Inn i Traunstein) pokazalo je da je 2023. godine bilo više od 4000 opomena za izostanak.

U jednom gradu nije bilo niti jedne opomene za izostanak

U glavnom gradu Münchenu, primjerice, prošle je godine izdano 2.111 opomena. Odjel za obrazovanje izvijestio je da je izrečeno više od 560.000 eura kazni. Od toga je 1.610 obavijesti bilo usmjereno protiv djece školske dobi, a 501 protiv roditelja. Ingolstadt je zabilježio 511 otkaza, a okrug Fürstenfeldbruck službeno je zabilježio 203 izostanaka. U nekim drugim okruzima službeno prijavljenih izostanaka bilo je nekoliko desetaka, kao na primjer u okruzima Ebersberg ili Bad Tölz-Wolfratshausen. Ono što upada u oči je da su u Altöttingu izdane samo dvije opomene za izostajanje, dok u Dachauu službeno nije izdana niti jedna.

Ali ovo su apsolutne brojke. Ne mogu se dakle međusobno statistički uspoređivati ​​jer broj izostanaka po okrugu ili po samostalnom gradu ovisi, između ostalog, i o broju stanovnika. Činjenica da grad München ima toliko više izostanaka nego druga područja zahvaljuje, između ostalog, činjenici da više ljudi jednostavno živi u glavnom gradu države nego u drugim okruzima i gradovima.

Dnevne cijene variraju između 10 i 250 eura

Izostanak iz škole službeno znači neopravdani izostanak. Od trećeg dana izostanka slijedi novčana kazna. Međutim, mnogi okružni uredi kažu da se uvijek odlučuje od slučaja do slučaja. Dnevna stopa varira ovisno o relevantnom okrugu ili gradu. Kazna u okrugu Starnberg iznosi 15 eura po danu izostanka, 20 eura po danu za ponovljene slučajeve i 250 eura za produženje godišnjeg odmora. U okružnom uredu u Erdingu plaća se kazna između 15 i 30 eura po danu, a 100 eura ako se odmor produži.

U okrugu Rosenheim iu gradu Rosenheimu dnevni raspon je između 10 i 135 eura. Ovisi koliko je postupaka već bilo. Okružni ured Altötting visinu kazne ovisi o tome je li već bio pokrenut postupak zbog kršenja obveznog pohađanja škole i o tome koliko su učenik i roditelji voljni komunicirati i razumjeti.

Svatko tko ne plati suočit će se s radom za opće dobro ili maloljetničkim pritvorom

U principu, kazna može biti i do 1000 eura. Ako izostanak i nakon ponovljenih podsjetnika ne plati, on ili ona moraju odraditi društveno koristan rad; U posebno teškim slučajevima može uslijediti čak i maloljetnički pritvor ili prisilni pritvor s roditeljima. Ali ovo je posljednja faza eskalacije, objašnjava odjel za obrazovanje grada Münchena. Ako se mlada osoba ne pojavi socijalnoj službi, do zatvora za mlade će je pratiti policijski službenici. To je vrlo rijetko slučaj, rekla je glasnogovornica KVR-a na upit. Postupak novčane kazne također ne znači da izostanak ima kazneni dosje.

Razlozi izostajanja iz škole: Bez volje za učenjem, problemi, produženje odmora

Ne idi u školu, ne idi u školu: Djeci i mladima često jednostavno nije do toga. Ali iza toga mogu biti i dublji razlozi: maltretiranje, obiteljski problemi, obiteljsko nasilje. Drugi razlog: Roditelji ispisuju dijete ranije iz škole jer ide na godišnji odmor.

Pogođeni učenici ne samo da krše obvezno pohađanje škole, kaže bavarsko ministarstvo kulture. Također bi morali očekivati ​​značajne utjecaje na svoje mentalno zdravlje te svoju društvenu i ekonomsku budućnost. Zbog toga je neophodna rana reakcija na neopravdane izostanke s nastave, poručuju iz ministarstva. Ono što je ključno je diferencirano i precizno sagledavanje individualne situacije. Uprava škole obavještava okružnu upravu

Uglavnom, uprava škole pazi na svoje izostanke. Obično poznaju i obiteljske situacije. Ako učenik izostaje više dana bez opravdanja, o tome će biti obaviještena odgovarajuća okružna upravna uprava, objašnjava Ministarstvo kulture Bavarske. Nije bitno o kojoj se školi radi: da li je to gimnazija, srednja škola, srednja škola, osnovna škola ili strukovna škola. Vlasti će zatim istražiti neopravdani izostanak iz škole.

Izvor: br.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.