IHK Schwaben traži više stručnih radnika iz inozemstva

IHK Schwaben traži više stručnih radnika iz inozemstva

Izvor: ihk.de/schwaben

Visoke cijene energije i akutna potreba za kvalificiranom radnom snagom predstavljaju velike izazove za gospodarstvo. Najnovija ekonomska anketa Švapske industrijske i trgovinske komore pokazuje da mnoga poduzeća ekonomsku politiku vide kao najveći rizik za svoju budućnost.

Švapska gospodarska i industrijska komora predstavila je rezultate svoje gospodarske ankete, fokusirajući se na dobro poznate, ali još uvijek goruće izazove. Kontinuirani nedostatak kvalificiranih radnika, ozbiljan utjecaj krize cijena energije i složena politička pitanja oko migracija istaknuli su predsjednik IHK-a Reinhold Braun i Marc Lucassen, glavni izvršni direktor Komore. “Mi tapkamo na mjestu”, kaže Lucassen, komentirajući situaciju koja se odražava u brojevima ekonomskog indeksa: mnogi su sektori ispod praga rasta od 100 bodova, što je jasan znak stagnacije gospodarske situacije.

Poduzeća ekonomsku politiku vide kao rizik

Ovi problemi značajno utječu na gospodarski uspjeh i rast u bavarskoj Švapskoj, kažu u IHK-u. Istraživanje u više od 900 tvrtki pokazalo je da dvije trećine ispitanika vidi ekonomsku politiku kao najveći rizik za svoju budućnost. Industrija posebno pati od pada narudžbi iz inozemstva, kaže Švapska industrijska i trgovačka komora. I građevinarstvo je također u teškoj fazi. Pad narudžbi i skeptična buduća očekivanja odražavaju stalnu neizvjesnost, kaže se.

Cijene energije – Damoklov mač nad industrijom

Energetska kriza drži industriju u bavarskoj Švapskoj pod čvrstom kontrolom. Predsjednik komore Reinhold Braun upozorava na dugoročne posljedice trenutnih cijena energije: “Veliki problem s cijenama energije je da ako se energetski intenzivna industrija odmakne, nikada je nećete moći vratiti jer su ulaganja jednostavno previše velik.” Braun jasno daje do znanja da se određenim industrijama ne može ekonomično upravljati s obzirom na trenutne cijene energije u regiji, što bi moglo predstavljati nepovratan gubitak.

Migracije kao prilika za borbu protiv nedostatka kvalificiranih radnika

Švapska industrijska i trgovinska komora vidi migraciju kao ključni čimbenik u prevladavanju nedostatka kvalificiranih radnika, a time i priliku za gospodarski razvoj. “Nama kao gospodarskoj komori izuzetno je važno da migraciji damo politički pozitivnu perspektivu. Zato što trebamo ove ljude”, naglašava Lucassen.

Osuđuje političke napore koji negativno prikazuju migracije kao štetne za gospodarstvo. Osim pitanja migracija, Lucassen se jasno izjašnjava protiv ideje o izlasku iz EU koju predlaže AfD. “Svatko tko zahtijeva da napustimo Europsku uniju mora se suočiti s otporom svakog IHK-a u Njemačkoj.” Lucassen ističe važnost unutarnjeg europskog tržišta za lokalno gospodarstvo čiji bi gubitak imao nesagledive posljedice.

Ekonomsko istraživanje IHK, koje redovito provodi Švapska gospodarska i industrijska komora, prikuplja podatke od preko 900 tvrtki članica iz područja proizvodnje, trgovine i usluga. Istraživanje mjeri trenutnu poslovnu situaciju i predviđa ekonomska očekivanja za sljedećih šest do dvanaest mjeseci.

Izvor: br.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.