Ove godine očekuje se znatno više stečajeva

Gospodarstvo
Ove godine očekuje se znatno više stečajeva

N&P:D.A.

Korona je gotova, koronska pomoć je istekla – ali rat je u Europi i na Bliskom istoku.
Sve to ima posljedice na gospodarstvo.
Kreditni osiguravatelj Allianz Trade treću godinu zaredom očekuje više bankrota u svijetu.
Također u Njemačkoj.

Prema kreditnom osiguravatelju Allianz Tradeu, tvrtke u cijelom svijetu će 2024. treću godinu zaredom doživjeti porast insolventnosti. “Ovaj trend vrijedi i za Njemačku – iako sa zakašnjenjem u odnosu na većinu drugih europskih zemalja”, predviđaju ekonomisti podružnice Allianz sa sjedištem u Hamburgu. “Prema studiji o stečaju Allianz Tradea, tekuća ekonomska slabost, strukturni izazovi i stroži uvjeti financiranja vjerojatno će još više njemačkih kompanija dovesti u financijske poteškoće 2024. godine.”

Nizak rast i geopolitičke neizvjesnosti

Na globalnoj razini, ekonomisti Allianz Tradea očekuju povećanje od 9 posto u broju slučajeva, “treću eskalaciju zaredom ove godine” u slučajevima nesolventnosti. Kao ključne čimbenike za to navode niži rast, poremećaje u trgovini i geopolitičke nesigurnosti. Najveća povećanja očekuju se u SAD-u (plus 28 posto), Španjolskoj (plus 28 posto) i Nizozemskoj (plus 31 posto).

“Ovo široko zasnovano povećanje rezultiralo bi time da broj bankrota u 2024. premaši broj prije pandemije u dvije od tri zemlje. U 2023. to je još uvijek bio slučaj u polovici zemalja”, kaže čelnik Allianza. Trgovina Grupa, Aylin Somersan Coqui. Međutim, Allianz Trade “ne očekuje tsunami korporativnih bankrota poput onog nakon Velike financijske krize, kada su globalni bankroti porasli za 17 posto odnosno 19 posto u 2008. i 2009. godini.”

Izvor: n-tv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.