Mnogi zaposlenici kolektivnog pregovaranja dobivaju inflacijski bonus

Mnogi zaposlenici kolektivnog pregovaranja dobivaju inflacijski bonus

N&P: D.A.

Više od tri četvrtine svih zaposlenih u kolektivnom pregovaranju u Njemačkoj može se veseliti dodatku za inflaciju. U prosjeku je to 2.761 euro. Međutim, ponekad postoje jasne razlike ovisno o industriji.

Velika većina zaposlenih u kolektivnom pregovaranju u Njemačkoj ima koristi od posebne isplate od strane poslodavca kako bi se ublažio inflacijski šok. Prema Saveznom uredu za statistiku, više od tri četvrtine svih zaposlenika po kolektivnom ugovoru primilo je bonus za inflaciju od listopada 2022. – ili će ga primiti do kraja 2024. – u iznosu od 77,9 posto.

Bonus je jednokratna isplata do 3.000 eura, koja se zaposlenicima može isplatiti u ukupnom iznosu ili u postupnom djelomičnom iznosu, ovisno o kolektivnom ugovoru. Savezna vlada je posebno plaćanje oslobodila poreza i pristojbi kako bi zaposlenicima olakšala teret energetske krize i privremeno naglog porasta inflacije. Prema podacima stručnjaka Saveznog zavoda za statistiku, prosječan iznos po osobi trenutno iznosi 2.761 euro.

Sve manje zaposlenika sa kolektivnim ugovorom

“Podaci o bonusu za inflaciju pokazuju da zaposlenici u poduzećima s kolektivnim ugovorom imaju dobre šanse dobiti posebnu isplatu uz osnovnu plaću – slično kao što je slučaj s regresom i božićnicom”, rekao je Malte Lübker, stručnjak za plaću iz područja ekonomije i društvenih znanosti Institut (WSI) sindikalne Zaklade Hans Böckler.

No, oko polovice zaposlenih sada radi u poduzećima koja su vezana područnim ili poduzećim kolektivnim ugovorom. Međutim, mnoge tvrtke dobrovoljno slijede industrijske kolektivne ugovore. Iz podataka nije jasno koliko poslodavaca bez kolektivnog ugovora isplaćuje premiju i koliko.

Velike razlike – ovisno o djelatnosti

Postoje jasne razlike između pojedinih sektora kada je riječ o zaposlenicima koji primaju bonus. Najniža posebna isplata bila je u građevinarstvu s prosječnih 1.104 eura te u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu s 1.689 eura.

Najviše su dobili zaposleni u područjima javne uprave, obrane, socijalne zaštite (3000 eura), obrazovanja i poduke (2999 eura), umjetnosti, zabave i rekreacije (2987 eura) te vodoopskrbe, odvodnje i zbrinjavanja otpada (2943 eura).

Svaki od oko 96 posto, većina zaposlenika kolektivnih ugovora u proizvodnom sektoru te u područjima vodoopskrbe, odvodnje i zbrinjavanja otpada ima pravo na dodatak za inflaciju. Najmanje koristi od toga ima u ugostiteljstvu (6,3 posto), u pružanju ostalih gospodarskih usluga (11,2 posto) te u trgovini na malo (24,4 posto).

Gubitak kupovne moći unatoč povećanim plaćama

Prema već objavljenim podacima, mjera iz trećeg paketa olakšica pridonijela je da su kolektivno ugovorene zarade s posebnim davanjima prošle godine u prosjeku povećane za 3,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

To je bilo najveće povećanje od uvođenja statistike 2010. godine. Međutim, to je neutralizirano godišnjom prosječnom inflacijom od 5,9 posto. Unatoč značajnom povećanju plaća, 2023. bila je treća godina zaredom sa značajnim gubicima kupovne moći zaposlenika koji su potpisali kolektivni ugovor.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.