CDU želi ukinuti socijalnu pomoć za građane i uvesti oštre sankcije

CDU želi ukinuti socijalnu pomoć za građane i uvesti oštre sankcije

N&P:D.A.

CDU planira temeljitu reformu socijalnu pomoći (Bürgergeld). Sankcije bi se trebale provoditi brže i lakše, navodi se u prijedlogu odluke Saveznog izvršnog odbora. I cijela bi stvar trebala dobiti novo ime.

CDU = Christlich Demokratische Union Deutschlands (Kršćansko-demokratska unija Njemačke (CDU) je demokršćanska, konzervativna i ekonomski liberalna stranka u Njemačkoj osnovana između 1945. i 1950. godine. Nalazi se u političkom spektru desnog centra.)

Hartz 4 je kolokvijalni izraz za osnovnu sigurnost za tražitelje posla (također se naziva naknada za nezaposlene 2 (Arbeitslosengeld 2)). Od 1. siječnja 2023. novčanu naknadu za nezaposlene 2 (Hartz 4) zamijenila je nova građanska naknada (Bürgergeld).

CDU želi iz temelja promijeniti sustav novčane potpore građana. “Naziv “građanski novac” dovodi u zabludu i izraz je političkog koncepta bezuvjetnog temeljnog dohotka”, stoji u nacrtu rezolucije za sastanak Saveznog izvršnog odbora ovog ponedjeljka, koji je dostupan ntv.de. “Jasno odbijamo ovaj koncept.” Zato CDU želi novac građana preimenovati u “Nova temeljna sigurnost” i “ukinuti ga u sadašnjem obliku”.

Naime, CDU želi, među ostalim, potaknuti da se sankcije provode brže, lakše i manje birokratski. “Ako primatelj osnovnog osiguranja koji je sposoban za rad odbije rad koji je za njega razuman („potpuni odbijatelj”) bez ikakvog objektivnog razloga, ubuduće treba pretpostaviti da on nije u potrebi”, kaže nacrt. Tada više ne bi trebalo postojati zahtjev za osnovnom sigurnošću. Cilj je osigurati da djeca i partneri ne trpe zbog ponašanja takvih “potpunih odbijača”.

Prema nacrtu rezolucije, cilj mora biti posredovanje u potraznji posla, traži CDU. Stoga bi centar za zapošljavanje trebao biti snažnije usmjeren na „intenzivnu i kvalificiranu podršku primateljima pomoći“. Tko se bez objektivnog razloga više puta ne pojavi na dogovorenom terminu, u početku ne bi trebao dobiti nikakve beneficije – zadržani novac trebao bi biti isplaćen tek kad se razgovor nastavi.

Ako nakon tri mjeseca više nema kontakta sa zavodom za zapošljavanje, treba pretpostaviti da više nema potrebe za pomoći. Prema nacrtu, svatko tko ima imovinu ne bi trebao tražiti solidarnost zajednice poreznih obveznika. Stoga bi trebalo ukinuti počeke od dvanaest mjeseci i od prvog dana osnovne sigurnosti provoditi provjeru imovine. Ograničenja zaštitnih sredstava treba sniziti i zaštitna sredstva dovesti u ovisnost o broju godina rada.

CDU u nacrtu rezolucije kritizira činjenicu da u Njemačkoj trenutačno postoje dva “nedovoljno usklađena sigurnosna sustava”: s jedne strane građanska naknada, s druge strane osnovni sustav sigurnosti koji uključuje stambenu naknadu, dječji doplatak, dječji doplatak i predujam za održavanje. “Koegzistencija ovih sustava je teško razumljiva i znači da je pristup pogodnostima znatno otežan za ljude u našoj zemlji. Stoga u budućnosti želimo pretvoriti sustave u novu i jedinstvenu osnovnu sigurnosnu strukturu.”

Nakon reforme Semafor koalicije početkom 2023., građanske naknade zamijenile su sustav Hartz IV (naknade za nezaposlene II). Namijenjen je osiguravanju egzistencije za ljude koji mogu raditi, ali čiji prihodi nisu dovoljni za život. Pogođenima treba pomoći savjetima, osposobljavanjem i daljnjim obrazovanjem da steknu uporište na tržištu rada.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.