Njemačkoj nedostaju deseci tisuća parkirališnih mjesta za kamione

Njemačkoj nedostaju deseci tisuća parkirališnih mjesta za kamione

Mnogima je situacija poznata: zbunjujuće situacije na benzinskim postajama na autocestama zbog dugih redova, kamioni parkirani posvuda, pogotovo noću. Federalno ministarstvo prometa želi riješiti ogroman nedostatak parking mjesta za kamione. Sindikat Verdi ima potpuno drugačiju ideju za rješenje problema.

Situacija kada vozači kamiona traže parkirna mjesta na odmorištima duž autocesta u Njemačkoj i dalje je napeta. Federalno ministarstvo prometa intenzivno ide u cilju kontinuiranog povećanja broja parking mjesta za kamione, kako je i najavljeno na zahtjev. “Ipak, još uvijek postoje uska grla na odmorištima – osobito noću”, rekla je glasnogovornica.

Broj parkirališnih mjesta za kamione kontinuirano raste od 2018. Prema ministarstvu, oko 3000 dodano je između 2018. i 2023. godine. Od toga su 542 nastala u protekle dvije godine.

Nacionalno istraživanje o stanju parkiranja kamiona uz autoceste koje je naručilo Ministarstvo prometa 2018. pokazalo je da je na oko 71.000 parkirališnih mjesta za kamione bilo dobrih 94.000 kamiona parkiranih noću. Sukladno tome, tada je nedostajalo oko 23.000 parking mjesta za kamione. Još jedno istraživanje provedeno je prošle godine. Ministarstvo trenutačno ne može pružiti nikakve dodatne informacije; procjena je još u tijeku, rekla je glasnogovornica.

“Ovo su uvjeti koji su neodrživi”

Kritike stižu i od poslodavaca i od zaposlenika. “Situacija je stvarno prijeteća do zastrašujuće”, rekao je Dirk Engelhardt, glasnogovornik odbora Savezne udruge cestovnog prijevoza, logistike i odlaganja otpada. Veliki je problem kada vozači navečer ne mogu pronaći mjesto za parking. Za vozače je stresno, ali i opasno ako parkiraju na ulazima i izlazima s parkirališta. “Ovo su uvjeti koji su neodrživi”, rekao je Engelhardt.

Situacija s parkiranjem za vozače nije dobra, rekao je Stefan Thyroke, koji vodi saveznu grupu za logistiku u sindikatu Verdi. Thyroke ne smatra jednostavnom izgradnjom više parkirnih mjesta prikladnom. “Naše je mišljenje da se problem može riješiti i na drugi način, odnosno izbacivanjem vozača s autocesta”, rekao je sindikalac. Na primjer, više teretnog prometa moglo bi se prebaciti na željeznicu.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.