Pažnja ovaj tjedna je maraton radara i kontrola brzine diljem Njemačke (Blitzermarathon und Speedweek)

Pažnja ovaj tjedna je maraton radara i kontrola brzine diljem Njemačke (Blitzermarathon und Speedweek)

N&P:D.A.

Maraton radara održava se svakog proljeća.
Policija u velikoj akciji želi uhvatiti prekršitelje brzine na djelu.
Ali o čemu se točno radi?
Svake godine u proljeće – također 2024. – održava se takozvani maraton kamera za brzinu.
Tisuće policajaca spremaju se uhvatiti prekršitelje brze vožnje na djelu.
Oni sami odlučuju hoće li pojedine savezne države sudjelovati – ali ne sudjeluje sve.

Što je maraton kamera za brzinu?

Maraton kamera za brzinu policijska je operacija u kojoj se pomnije prati pokretni cestovni promet u velikim dijelovima Njemačke. Prekršitelji će biti uhvaćeni i kažnjeni. Kampanja obično traje cijeli dan.

Kada i gdje se održava maraton radara?

Radarske kontrole će biti posebno jake sljedeći petak (19. travnja), kada će se u osam saveznih država održati maraton radara u užem smislu. No, tu su i pojačane mjere tijekom cijelog tjedna u sklopu tjedna kontrole brzine ili “Speedweeka”.

Koje savezne države rade što:

Cijeli program uz “Speedweek” sa vrhuncom u petak:

Saska-Anhalt
Porajnje-Falačka
Hessen
Hamburg
Baden-Württemberg

Samo “Speedweek”:

Mecklenburg-Zapadno Pomorje
Sjeverna Rajna-Vestfalija
Schleswig-Holstein

Samo maraton radara 19. travnja:

Tiringija
Bavarska
Brandenburg

ove savezne države uopće neće sudjelovati:

Berlin
Bremen
Donja Saska
Saarland
Saska

Dali to pomaže?

Ovim akcijama policija želi s jedne strane skrenuti pozornost na problem prekoračenja brzine, a s druge strane dodatnim kontrolama izvršiti pritisak na prebrze vozače.

Kampanje poput maratona kamera za brzinu “doprinose sigurnosti na cestama jer osvještavaju sudionike u prometu o opasnostima prebrze vožnje i mogu u skladu s tim podići njihovu svijest”, kaže primjerice ADAC, a slično se često može čuti i od ministarstva unutarnjih poslova zemalja sudionica.

Ima li sumnje dali je to korisno?

Da, kao što pokazuje mješovito sudjelovanje zemalja. Razlog zašto se to ne čini je da je bolje kontinuirano pratiti tijekom godine nego koristiti resurse za vrhunac.

I berlinska policija ističe kako se pokazalo da pojačane kontrole u jednom danu ili u jednom tjednu nemaju dugotrajan učinak.

Michael Mertens iz policijskog sindikata je, pak, prilično pozitivan. Trud je posve opravdan, kaže. Ako se o toj temi razgovara na dan maratona radara i ljudima padne na pamet, onda je to dobar dan za sigurnost na cestama.

Nema više smrtnih slučajeva u prometu – jel to točno?

Put je dug. Prema Saveznom uredu za statistiku, u Njemačkoj je prošle godine bilo ukupno 2817 smrtnih slučajeva u prometu. Ali to je još uvijek oko 500 manje nego prije deset godina. Prevelika brzina nipošto nije uzrok za sve, ali igra važnu ulogu. Pogotovo jer su nesreće pri velikim brzinama osobito često kobne.

Koliko je prekršaja kažnjeno prošle godine?

Zbog savezne strukture policije, postoje brojke prvenstveno za savezne države. One su usporedive samo u ograničenoj mjeri jer su kontrole provedene različitim intenzitetom i trajanjem. Osim toga, neke zemlje mjerna mjesta najavljuju unaprijed, druge ne. U Baden-Württembergu je prošle godine registrirano oko 13.000 prekršaja prekoračenja brzine. U Bavarskoj ih je bilo 8.690. U cijeloj zemlji broj uhvaćenih prebrzača vjerojatno se kreće u desecima tisuća.

Gdje se vrše radrska kontrole?

Radrske kontrole se posebno koriste u školama, vrtićima, domovima za umirovljenike i mjestima koja su poznata po nesrećama. U nekim saveznim državama barem su neki radari za brzinu unaprijed obaviješteni o tome gdje se nalaze.

Izvro: zdf.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.