Gdje u Njemačkoj najviše raste nezaposlenost?

IAB prognoza za savezne države

Gdje u Njemačkoj najviše raste nezaposlenost?

Gospodarski pad zahvatio je njemačko tržište rada.
Prema prognozi, broj nezaposlenih će se vjerojatno povećati u cijeloj zemlji
– iako s jasnim razlikama među državama.

Prema prognozi Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB), broj nezaposlenih će tijekom godine nastaviti rasti u svim saveznim državama. Istodobno, vjerojatno će se tek neznatno povećati broj zaposlenih koji su obveznici socijalnih doprinosa. U nekim zemljama čak je moguć i pad broja zaposlenih, navodi se u danas objavljenoj studiji.

„Slabo gospodarstvo ove godine dovodi do snažnijeg relativnog porasta nezaposlenosti u području obuhvaćenom Zakonom o socijalnom osiguranju III, gdje se pretežno nalaze ljudi koji su nedavno izgubili posao i imaju dobre izglede za ponovno zapošljavanje“, objašnjava Anja Rossen, znanstveni asistent na IAB-u. Nezaposlenost je na ovom području osjetljivija na ekonomske fluktuacije.

Najjači porast nezaposlenosti očekuje se na jugozapadu

Prema analizi, nezaposlenost najviše raste u Baden-Württembergu na 6,6 posto. Slijede Hamburg sa 6,1 posto i Bavarska s 5,8 posto. Najniža povećanja očekuju se u Donjoj Saskoj i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji od 2,9 posto odnosno 3,0 posto.

Prema istraživačima, unatoč porastu, stopa nezaposlenosti na jugu i jugozapadu i dalje će biti najniža u Njemačkoj. Pretpostavljaju stope od 3,5 posto u Bavarskoj i 4,1 posto u Baden-Württembergu.

Prema regionalnoj prognozi, zaposlenost koja podliježe doprinosima za socijalno osiguranje vjerojatno će tek neznatno porasti za 0,7 posto – u zapadnoj Njemačkoj za 0,8 posto, au istočnoj Njemačkoj za 0,3 posto. Prema predviđanjima, to će vjerojatno najviše porasti u Hamburgu (plus 1,5 posto), u Berlinu (1,2 posto) iu Bavarskoj (1 posto). Stručnjaci najveći pad očekuju u Tiringiji i Meklenburgu-Zapadno Pomorje (minus 0,4 i minus 0,3 posto).

Nezaposlenost je rasla već u ožujku

Stopa nezaposlenosti u ožujku već pokazuje da je tržište rada pod utjecajem trenutne gospodarske slabosti. S proljetnim oporavkom tržišta rada nezaposlenost je smanjena za 45.000 na 2.769.000 ljudi. Ipak, pad je ove godine bio mali. U usporedbi s prethodnim mjesecom, broj nezaposlenih u cijeloj zemlji realno se povećao, desezonirano.

“Nezaposlenost i podzaposlenost se smanjuju u ožujku, ali manje nego inače ovaj mjesec”, naglasila je Andrea Nahles, izvršna direktorica Savezne agencije za zapošljavanje (BA). “Gospodarska kriza i dalje utječe na tržište rada. Sveukupno, međutim, još uvijek se relativno dobro drži.”

Savezna država s najvećom nezaposlenošću u ožujku bio je Bremen. Tamo je stopa nezaposlenosti bila jedanaest posto, znatno iznad stope u drugim saveznim državama. Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj bila je šest posto.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.