U iščekivanju velike odluke

BAföG reforma

U iščekivanju velike odluke

N&P:D.A.

BAföG treba reformirati. Danas se time bavi Savezno vijeće. Pogođeni, predstavnici studenata i znanstvenici vide projekt kao dobar pristup, ali imaju i neke kritike.

Šta je BAföG?

BAföG = Bundesausbildungsförderungsgesetz = Savezni zakon o potpori školovanju

Savezni zakon o potpori školovanju (BAföG) regulira državnu potporu školovanju učenika i studenata u Njemačkoj. Kratica BAföG također se kolokvijalno koristi za označavanje društvene koristi koja proizlazi iz zakona. Prema odjeljku 68 br. 1 SGB I, zakon se smatra posebnim dijelom Zakona o socijalnom osiguranju dok se ne klasificira.

Takozvani uspon BAföG (ranije: Meister-BAföG), koji financijski podupire stručno usavršavanje za obrtnike i druge kvalificirane radnike, nije reguliran Saveznim zakonom o poticanju osposobljavanja, već Zakonom o promicanju usavršavanja (AFBG).

Bez oko 600 eura mjesečno, stvari bi bile tijesne, kaže Kai Mellein, 23. On studira povijest u osmom semestru u Mainzu i, poput stotina tisuća drugih studenata, prima BAföG. Spaja kraj s krajem jer još uvijek ima honorarni posao i stariji povoljan ugovor o najmu. „Bez Baföga morao bih se snalaziti s minimumom“, kaže Mellein. Ovo se odnosi na ostale studente unatoč BAföG.

Iako mu je isplaćeni iznos dovoljan, Mellein bi volio da se financiranje temeljito revidira. Prije svega: manje birokracije. “Najviše me smeta kako se stvari rješavaju s roditeljima”, rekla je studentica povijesti. Bilo da se radi o razrezu poreza na dohodak ili platnim listama – podnošenje ovih dokumenata oduzima previše vremena i ne odražava stvarne financijske potrebe. “BAföG ne odražava životnu situaciju pojedinačnih učenika”, kaže Mellein. Tome se pridodaje ponekad i višemjesečno čekanje dok se zahtjev za Bafög ne odobri.

Činjenica da bi sa studentskim zajmovima trebalo ići lakše i brže već je dugo na političkoj agendi. Federalno ministarstvo obrazovanja trenutno ga želi reformirati i govori o “temeljnim strukturnim poboljšanjima”. Danas Savezno vijeće raspravlja o amandmanu.

Što se planira, a što kritizira?

Ključne točke plana: “semestar fleksibilnosti” s kojim se studentima može pružiti podrška izvan standardnog razdoblja studija. Trebalo bi povećati naknade na primanja studenata i njihovih roditelja. I: Za potencijalne studente iz siromašnijih kućanstava trebala bi postojati “pomoć za pokretanje”, tj. jednokratna potpora od 1000 eura. Međutim, redovno isplaćeni iznosi BAföG ne bi se trebali povećavati.

Predstavnici studenata to su više puta jasno kritizirali: “Rješavanje Baföga pokazuje da semafor zapravo zanemaruje interese mlade generacije, unatoč prosvjedima koji govore suprotno”, kaže Matthias Anbuhl, predsjednik odbora Njemačkog studentskog saveza. “Unatoč naglom povećanju cijena hrane i stanarine – ako članovi Bundestaga hrabro ne interveniraju u parlamentarni proces – studenti BAföG-a bili bi prevareni nultim krugom zahtjeva.”

Dok se ostale državne naknade automatski usklađuju s inflacijom, to nije slučaj s BAföG-om kao “središnjim instrumentom obrazovne jednakosti”.

Nema kompenzacije za naglo povećane cijene

Proračunski odbor Bundestaga dao je određeni prostor za takvo povećanje. Dodatnih 150 milijuna eura stavljeno je na raspolaganje za BAföG ove godine; Međutim, Ministarstvo obrazovanja od toga u proračunu izdvaja samo 62 milijuna eura.

Matthias Anbuhl kritizira da “neznatna poboljšanja u maksimalnom trajanju financiranja, promjena predmeta ili uvođenje pomoći pri pokretanju studija” ne mogu nadoknaditi ovaj financijski nedostatak.

Odbori Saveznog vijeća nadležni za visoko obrazovanje i socijalnu politiku također ističu: “S iscrpljenim financijskim okvirom, pomoć za početak studija mogla se proširiti na sve studente prve godine koji primaju beneficije BAföG. Svatko tko ima pravo na BAföG je u potrebi zakonom”, stoji u pisanoj preporuci odbora Saveznom vijeću.

Da bi dobili pomoć od 1.000 eura za početak poslovanja, budući studenti moraju dokazati da imaju posebne potrebe. “Svako daljnje dokazivanje, kako je predviđeno nacrtom zakona, košta novac i vrijeme i nerazumno je za zaposlenike ureda BAföG. Alternativno, povećanje stope zahtjeva bilo bi moguće.

“Skok u nepoznato”

Znanstvenici također vide točke kritike. Reforma nije veliko postignuće i “ispod je svog potencijala”, kaže Frauke Peter iz Njemačkog centra za sveučilišna i znanstvena istraživanja. Pristupe kao što je semestar fleksibilnosti treba promatrati kao pozitivne. Ali: kao i Njemački studentski zbor, smatrala bi korisnim redovito automatski prilagođavati stope BAföG-a.

Drugi nalaz iz istraživanja je da je budućim studentima teško pronaći informacije o tome na koliko BAföG-a imaju pravo. Ovdje su propisi još uvijek previše birokratski i otežavaju pristup fakultetu.

To je problem, pogotovo za mlade ljude koji su zainteresirani za studiranje, ali ne znaju kako si to priuštiti. “To je skok u nepoznato”, kaže Peter. Ovaj nedostatak financijske transparentnosti i dalje postoji, unatoč željenoj reformi. “Nacrt ne ispunjava ono što bi bila politika utemeljena na dokazima”, rekao je istraživač obrazovanja.

Student Kai Mellein također smatra da je pomoć od 1.000 eura za pokretanje poslovanja posebno korisna – barem “ako pogođeni brzo dobiju isplatu”. No još ga čeka značajno smanjenje birokracije.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.