Što trebate znati o europskim izborima 2024

Što trebate znati o europskim izborima 2024

N&P:D.A.

Novi EU parlament bit će izabran 9. lipnja. Tko ide na izbore, kako funkcionira glasovanje u Njemačkoj i tko zapravo smije glasovati. Odgovori na najvažnija pitanja.

Svakih pet godina u Europskoj uniji bira se novi parlament. Nakon prošlih europskih izbora 2019., to je vrijeme i ove godine. Građani EU mogu napraviti svoj križ.

Kada će se održati europski izbori 2024.?

Dan glasovanja za europske izbore u Njemačkoj ove je godine nedjelja, 9. lipnja. U nekim zemljama EU izbori se održavaju nekoliko dana unaprijed, poput Nizozemske ili Češke.

O čemu govore europski izbori?

Izabrat će se novi Europski parlament. Parlament igra odlučujuću ulogu u zakonima EU-a, pomaže u određivanju proračuna Europske unije i također kontrolira druge institucije EU-a kao što su Komisija i Vijeće. Kao i na prošlim europskim izborima, i na ovogodišnjim izborima u Njemačkoj će se birati 96 zastupnika. Glasanjem građani imaju priliku izravno utjecati na europsku politiku – niti jedno drugo tijelo EU-a nije izravno izabrano.

Kako se glasa?

U EU se proporcionalna zastupljenost jedinstveno koristi već 20 godina. To jednostavno znači: što više birača da svoj glas nekoj stranci, to više zastupnika šalje u Europski parlament. Međutim, točan izborni sustav različito reguliraju države članice. U Njemačkoj se izbori temelje na prijedlozima izbornih lista stranaka. Birači mogu glasati na biračkom mjestu ili putem pošte. Na koje biračko mjesto morate doći navedeno je na obavijesti o glasovanju koja dolazi poštom i koju treba donijeti sa sobom na dan izbora. Za glasovanje poštom, glasački listić potrebno je zatražiti najkasnije do petka, 7. lipnja, nakon čega će birački dokumenti stići poštom. Ne možete glasati putem interneta na europskim izborima u Njemačkoj.

Tko ide na izbore?

Njemačke stranke i druge političke udruge podnijele su izborne prijedloge za europske izbore 2024. godine – u obliku savezne liste ili pojedinačnih državnih lista. Pojedinci ne mogu trčati. Ukupno 35 stranaka i 1.413 kandidata primljeno je na europske izbore od strane federalnog povjerenika za vraćanje glasova. Za razliku od saveznih i pokrajinskih izbora u Njemačkoj, na europskim izborima već deset godina ne postoji klauzula o pragu. Stranke više ne moraju doseći određeni postotni prag da bi mogle poslati predstavnike u Strasbourg. Puno prije nego što su izborne liste objavljene, većina stranaka odlučila je o glavnim kandidatima koji će voditi te liste. Glasače bi već trebale uvjeriti poznate face. Posebnost je sindikalnih stranaka CDU i CSU: prva se kandidira u 15 saveznih pokrajina – u svim osim u Bavarskoj – dok druga kandidira samo u Bavarskoj. Budući da CDU nema savezne liste, već samo državne, njezine glavne kandidatkinje Ursule von der Leyen nema ni na jednom glasačkom listiću.

Glavni kandidati njemačkih stranaka*.

CDU: Ursula von der Leyen
CSU: Manfred Weber
Savez 90/Zeleni: Terry Reintke
SPD: Katarina Ječam
AfD: Maksimilijan Krah
Lijevi: Carola Rackete i Martin Schirdewan
FDP: Marie-Agnes Strack-Zimmermann
Zabava: Martin Sonneborn i Sibylle Berg
Slobodni glasači: Christine Singer
Stranka za zaštitu životinja: Sebastian Everding, Aída Spiegeler Castañeda i Robert Gabel
ÖDP: Manuela Ripa
Obiteljska zabava: Helmut Geuking
Volt: Damian Boeselager, Nela Riehl, Kai Tegethoff i Rebekka Müller
Piratska zabava: Anja Hirschel
Savez Sahra Wagenknecht: Fabio di Masi i Thomas Geisel

*Stranke poredane prema izbornim rezultatima na europskim izborima 2019., BSW novo

Tko može glasovati na europskim izborima?

U Njemačkoj nema obveznog glasovanja; glasovanje je dobrovoljno. Za razliku od saveznih izbora na kojima mogu glasovati samo punoljetne osobe, u Njemačkoj na europskim izborima možete glasovati čak i od svog 16. rođendana. Ovo je jedinstveno u cijeloj EU: osim u Njemačkoj, osobe mlađe od 18 godina smiju sudjelovati na izborima samo u Austriji, Malti, Grčkoj i, na zahtjev, u Belgiji.

Izvor: zdf.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.