Cijene rabljenih automobila ponovno padaju

Cijene rabljenih automobila ponovno padaju

N&P:D.A.

Najkasnije tijekom pandemije tržište rabljenih automobila bilo je vruće, a cijene povijesno visoke.
Sada postoje znakovi preokreta trenda. Osobito su električni automobili jeftiniji.

Cijene rabljenih automobila ponovno padaju. Pad je posebno drastičan za električne automobile, pokazuje trenutna analiza promatrača tržišta DAT za Njemačku tiskovnu agenciju.

Ali takozvane rezidualne vrijednosti, koje pokazuju koliko je još preostalo od izvorne kataloške cijene, također su značajno pale za motore s unutarnjim izgaranjem.

Manje rabljenih električnih automobila

Manje rabljenih električnih automobila Ako usporedite trenutne prodajne vrijednosti trgovaca za tipične trogodišnje električne automobile iz travnja s onima iz istog razdoblja prošle godine, postoji pad od 18 posto za električne automobile. Benzinski i dizelski motori također su značajno pali, ali sa 7 i 5 posto bili su manje ekstremni.

Općenito, postoji nevoljnost kupnji, primjećuje DAT. Zbog toga automobili dulje stoje na dvorištima trgovaca, zbog čega im snižavaju cijene. Međutim, brzina pada se sada smanjuje.

Ni motori s unutarnjim izgaranjem nisu jeftini

Činjenicu da je pad dizela manje izražen pripisuje smanjenoj ponudi i većoj potražnji.

To znači da je postotak ostatka vrijednosti dizelskih motora u travnju prestigao benzinske motore – prema DAT-u, prvi put nakon 2015. godine, godine skandala s dizelskim motorima.

Ali to ne znači da su rabljeni automobili unutarnjim izgaranjem jeftini. Kao rezultat Corone i krize čipova, njihove su cijene enormno porasle.

Čak i nakon trenutnog pada, s postotnim rezidualnim vrijednostima od 64,5 za benzinske motore i 64,6 za dizelske motore, one su još uvijek daleko iznad vrijednosti iz razdoblja prije Korone, koje su obično bile u rasponu od 55 posto plus minus nekoliko bodova.

Postotak preostalih vrijednosti za električne automobile ispod razine prije Corone

Potpredsjednik Središnjeg udruženja njemačke industrije motornih vozila, Thomas Peckruhn, kaže:

“Sve u svemu, nakon razdoblja nestašice imamo normalnije uvjete na tržištu rabljenih automobila.”

Thomas Peckruhn, potpredsjednik Središnjeg udruženja njemačke industrije motornih vozila “Asortiman je veći i kupac više ne mora kupovati svaki automobil.”

Kad je riječ o električnim automobilima, međutim, ne može se govoriti o normalizaciji: nakon trenutnog pada, njihove postotne rezidualne vrijednosti su 50,7, znatno ispod razine prije Corone, koja je bila slična onoj kod motora s unutarnjim izgaranjem.

Niže rezidualne vrijednosti vjerojatno neće izazvati procvat rabljenih električnih automobila. S jedne strane, preostala vrijednost uvijek se odnosi na novu katalošku cijenu prije odbitka premija i popusta – a to je često znatno više za električna vozila nego za usporedive motore s unutarnjim izgaranjem.

Nizak udio električnih automobila u ukupnoj populaciji vozila

Osim toga, tržište je još uvijek u povojima: u prva četiri mjeseca ove godine Savezna uprava za motorni promet izbrojala je dobrih 44.000 prijenosa vlasništva nad čisto električnim vozilima – udio od dva posto.

Pozadina je da je udio električnih automobila u njemačkoj populaciji vozila još uvijek relativno nizak i iznosi nešto ispod 3 posto. Većina je još uvijek relativno mlada i mnogi su automobili u privatnim rukama.

I jedno i drugo znači da će tržištu rabljenih električnih vozila vjerojatno trebati neko vrijeme da se pokrene.

A jaz između električnih vozila i motora s unutarnjim izgaranjem mogao bi se još više povećati:

“Preostale vrijednosti u sektoru motora s unutarnjim izgaranjem trenutačno su opet relativno stabilne – posebno za atraktivna vozila”, kaže Peckruhn. “Međutim, u elektrosektoru još uvijek postoji pritisak.”

Izvor: zdf.de/dpa

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.