Katastrofa u dječjim vrtićima

Katastrofa u dječjim vrtićima
N&P:D.A.

Mnogi vrtići pate od akutnog nedostatka osoblja.
Dešavaju se otkazivanja i smanjenja grupa ili čak zatvaranja cijelih grupa.
Oni koji najviše zbog toga ispaštaju su zaposleni roditelji.

“Danas nije moguća skrb” – poruka je iz vrtića koju Alex Liefermann i njegova partnerica u posljednje vrijeme redovito dobivaju ujutro.

Dječjem vrtiću njezina sina Liama ​​sve više nedostaje odgajatelja. Situacija je sada postala toliko ozbiljna da četverogodišnjak često mora ostati kod kuće dva dana u tjednu.

Majka radi u maloprodaji – rad od kuće je nemoguć. A ne može samo dovesti Liama ​​sa sobom na posao. To znači da briga često ostaje na vašem partneru.

Sada otkazuje mnoge narudžbe unaprijed, kaže Liefermann, koji radi kao slobodnjak u medijskoj industriji. “Uvijek se bojiš nazvati na posao i reći da danas više ne možeš doći”, kaže.

Neizvjesnost ne samo da opterećuje svakodnevni život, već sada ima i financijski utjecaj na obiteljski život. “Imamo između 300 i 500 eura manje mjesečno. Jednostavno si više ne možemo sve priuštiti.

Odgajatelji so došli do svojih granica

Danny Eggert i njegova partnerica Christin Dieckhöfer također su upoznati s nedostatkom vrtića. Prvo što rade ujutro provjeravaju svoje mobitele. “Gledaš, ima li poruka, ima li e-mail ili propušteni poziv. U našem vrtiću ima deset hitnih mjesta. Svi ih žele. A ako prekasno pogledaš na mobitel, jedanaesti si. Onda imamo “To je stvarno ogroman problem”, kaže otac. Njih dvoje rade puno radno vrijeme i stoga ovise o vrtiću svoje kćeri Hannah. Roditelji su zabrinuti da bi vrijeme za brigu o djeci moglo biti trajno skraćeno u budućnosti.

Trenutna situacija nije laka ni prosvjetnim radnicima. Često osjećaju frustraciju svojih roditelja, a istovremeno ne mogu zadovoljiti vlastite obrazovne standarde.

“Većinu dana je jako frustrirajuće: naumite nešto učiniti, a onda dođe do manjka osoblja. Želite učiniti više, ali ne možete ako istovremeno morate ispunjavati i svoje nadzorne dužnosti”, kaže odgojiteljica. Ann-Christin Schlosza.

Prema njezinom mišljenju, sve manje ljudi želi raditi u vrtiću jer su uvjeti tako loši: “Nitko ne želi upravljati nedostacima i vrlo stresnom radnom svakodnevnicom”, kaže Schlosza.

Pravni okvir kao problem

Mnogi vrtići očajnički traže odgojitelje. Trenutno nedostaje oko 80 kvalificiranih zaposlenika s punim radnim vremenom u 48 objekata Diakonie Düsseldorf.

Objekti često nisu u mogućnosti osigurati brigu o djeci. “Trenutno nema dovoljno obučenog osoblja, za obuku su potrebne tri godine”, kaže Michael Schmidt, predsjednik Diakonie Düsseldorf.

“To znači da ne možemo zatvoriti ovaj jaz preko noći. Osjećamo se kao da smo u hitnoj situaciji svaki dan.”

S druge strane, treba voditi računa da se dodatno ne povećava opterećenje postojećih zaposlenika. Njegov prijedlog: privremeno sniziti kadrovske standarde zbog nedostatka kvalificiranih radnika.

“Imamo vrlo iskusne čuvare djece i pomagače koji bi mogli čuvati grupu. Imamo puno povjerenja u njih. Ali to trenutno nije zakonski moguće”, objašnjava Schmidt.

Manje kvalificirani odgojitelji trebali bi rasteretiti odgajatelje

Pokrajina Donja Saska već planira takve promjene. Nacrtom zakona predviđeno je da će ubuduće iskusni učitelji bez trogodišnjeg obrazovanja također moći nadzirati grupe pod određenim uvjetima.

Zakon u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji trenutačno zahtijeva trogodišnju obuku za nadzor grupa. Dječji djelatnici s dvije godine obuke ne smiju to raditi sami. Promjena zakona mogla bi stvoriti veću fleksibilnost i pouzdanost, rekao je Schmidt.

Savezne i državne vlade su na potezu

Kriza u vrtićima također pogađa Berlin: savezna ministrica za obiteljska pitanja Lisa Paus nedavno je zajedno sa saveznim državama predstavila strateški dokument za privlačenje više kvalificiranih radnika.

Prema tome, trenutno u zemlji nedostaje do 90.000 prosvjetnih radnika. Federalna ministrica obitelji svjesna je da nedostatak osoblja u vrtićima iznova tjera roditelje na pronalaženje kratkoročnih rješenja. Ovo nije prihvatljiva situacija.

Pausovo rješenje: Savezna vlada financira trogodišnju prekvalifikaciju za ljude koji žele započeti karijeru odgajatelja.

I strani kvalificirani radnici također bi trebali zatvoriti kadrovske praznine u budućnosti. “U trenutnoj situaciji hitno su potrebne mjere koje nude trenutačno olakšanje obiteljima”, zahtijeva otac obitelji Liefermann.

Iznad svega, boji se što će Liamu nedostajati u vrtiću.

Izvor: tagesschau.de / wdr.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.