Kako najbolje napisati zamolbu (Anschreiben) i životopis (Lebenslauf) da bih vas se pozvalo na razgovor (Bewerbungsgespräch)

Kako najbolje napisati zamolbu (Anschreiben) i životopis (Lebenslauf) da bih vas se pozvalo na razgovor (Bewerbungsgespräch)

N&P:D.A.

Da biste u Njemačkoj uspješno pronašli posao, morate znati neke osnovne stvari kod traženja posla i pisanja osnovne dokumentacije. Vaš životopis se mora prilagoditi oglasu na koji se javljate. Isto tako i zamolba mora biti točno usmjerena i prilagođena onom što se traži u oglasu. Uz to imate jos nekoliko bitnih točaka koje prave razliku između vas i drugih, tako da se istakne sa svojim kavlifikacijama među ostalim konkurentima.

Česte greške koje se radi kod pisanja CV-a

– nikad ne šaljite svim poslodavcima istu standardnu verziju

– nemojte navoditi bilo kakve privatne teme, držite se oglasa i onoga sto budući poslodavac od vas traži

– pazite na strukturu napisanog, vi imate samo oko nekoliko minuta da se “dopadnete” novom poslodavcu

– strogo pazite na formu, pravopis i gramatiku. I Nijemci traže pomoć kod provjere napisanog.

Pregled dobrog CV-a

Izgled i dizajn koji vas odmah uzdižu među ostalim konkurentima. Potražite besplatne primjere koje možete ispuniti sa svojim podacima.

Struktura životopisa npr. kronološki unazad. Napravite raspored svoga obrazovnog i radnog vijeka da budući poslodavac odmah primjeti šta vam je bitno. Kod zamolbe gledajte da se prilagodite traženim točkama u oglasu.

Dužina obadva dokumenta ne bih trebao biti duži od dvije stranice. Gledajte da se ono trazeno u oglasu podudara sto napišete o sebi i svome radnom iskustvu.

Ime i prezime i osobni podaci
Pišete svoje ime i prezime, adresu, e-mail, broj mobitela i evtl. svoj profil na Xingu ili LinkedIn-u ako se poklapa sa oglasom.

O sebi pišete nekoliko rečenica ono najvažnije kao sažetak svoga CV-a, osvrnite se na ključne uvjete oglasa ili nečim što vas čini jedinstvenim za voljenu poziciju.

Radno iskustvo koje ste stekli tokom godina. Navedite zadnja tri do četiri radna mjesta i napišite ono najrelevantnije što ste tamo radili. Uvijek navedite doprinos i benefit koji ste dali kod zadnjih radnih mjesta i uzmite stavke iz oglasa koje su slične vašem iskustvu.

Obrazovanje kronološki unazad koje ste dosada stekli, sa stecenim titulama, smjerom i vremenom studiranja ili školovanja.

Vozačka dozvola ne samo za auto, več i za druga vozila, pogotovo ako tražite posao kao npr. vozača ili nešto slično.

Osobne i dodatne vještine koje ste stekli pored studijuma ili škole. Kao kompjutorske vještine, stupanja poznavanja određenih relevatnih programa.

Strani jezici su jako važni. Naravno jako dobro poznavanje njemačkog jezika, uz engleski jezik.
Svaki daljnji i dodatni jezik vas uzdiže među kandidatima, pogotovo ako se traži poznavanje istih u oglasu.

Projekte koje ste imali obavezno navedite i opišite. Navedite ime projekta, organiozatora, trajanje istoga i koji su vaši zadaci bili. Sa time pokazivate iskustvo koje ste sa time imali i sa time poslodavcu da ima dobrog kandidata za budući radno mjesto.

Certifikati i licence koji se traže u vašoj struci su od velike važnosti, koje obavezno priložite vašem CV-u.

Volontiranje je isto pogodno za vidjeti, dali ste u prošlosti preuzimali odgovornost u nekoj organizaciji ili udruzi.

Sadržaj zamolbe i životopisa moraju biti tako napisani da ih svaka osoba odmah razumije i da u što kračem roku ima sliku o vašem dosadašenjem radu. Poslodavci vole da imaju brzi pregled svih bitnih točaka koje su im potrebne. Tako povečavate svoju šansu da vas se pozove na interviju (Vorstellungsgespräch).

Izgled teksta je jako važan. Nemojte više od dva fonta da upotrebljavate, jedna za naslovene djelove, a drugi za ostali tekst.

Pravopis i gramatika ne smijete zanemariti. Radite sa provjerom napisanog preko Word-a, zamolite nekoga od prijatelja da provjeri napisano.

Fotografija mora biti profesionalno napravita. Sa time pokazujete da ste ozbiljno zainteresirani za novu poziciju. Ni slučajno nešto kao selfi ili nesto sto ste stavili na facebook.

Tako napravljene CV dokumente možete sukladno oglasima ažurirati i tako brzo i efikasno upotrebiti za buduču potražnju za novim i boljim poslom.

Ako vam je potrebna pomoč pri pisanju CV-a možete se ovdje obratiti:

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.