Odlučeni su stroži uvjeti za zaštitu životinja

Odlučeni su stroži uvjeti za zaštitu životinja

N&P:D.A.

Uzgoj, online trgovina, stočarstvo –
Savezna vlada odlučila je o strožim pravilima za postupanje s kućnim ljubimcima i domaćim životinjama.
Za aktiviste za prava životinja, propisi ne idu dovoljno daleko, a farmeri se boje nove birokracije.

Savezna vlada dogovorila je strože zahtjeve za zaštitu životinja.

Prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede, stroža pravila trebala bi vrijediti za držanje kućnih ljubimaca i domaćih životinja, uzgoj pasa i internetsku trgovinu kućnim ljubimcima.

“Velika većina vlasnika životinja u Njemačkoj ispunjava svoju odgovornost prema životinjama”, objasnio je savezni ministar poljoprivrede Cem Özdemir (Zeleni).

Ali i dalje postoje nedostaci u ophođenju sa životinjama i njihovom držanju. “Zato mnoge životinje pate u Njemačkoj.”

U budućnosti bi, između ostalog, trebalo prekinuti mučenje – kada se životinje uzgajaju i zbog karakteristika koje uzrokuju bol ili bolest.

Ovdje je prethodna definicija proširena na daljnje stradanje životinja, kako je objasnilo Ministarstvo poljoprivrede. “To uključuje simptome poput sljepoće, gluhoće ili nedostatka zraka.

” Radi bolje kontrole, prodavači životinja na Internetu moraju pohraniti svoje osobne podatke na odgovarajućoj platformi. Predviđen je i obavezan videonadzor u klaonicama.

Kritike od strane aktivista za prava životinja i BUND-a

Međutim, dalekosežne iznimke primjenjivat će se u budućnosti na središnje pitanje, prvotno predviđenu zabranu vezivanja stoke.

Tek nakon prijelaznog razdoblja od deset godina bit će potpuno zabranjeno vezati stoku u stajama tijekom cijele godine, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Za manje OPG-e, sezonski vezivanje je moguć i za stalno.

“Vezivanje je okrutnost prema životinjama”, rekao je predsjednik Udruge za dobrobit životinja Thomas Schröder.

Zabrana cjelogodišnjeg vezanog stanovanja s prijelaznim razdobljem uvelike je besmislena jer je ovakav način stanovanja već “diskontinuirani model”.

Međutim, dopuštanjem sezonskog vezivanja, tisuće bi životinja nastavilo većinu svog života provoditi vezane.

Time Özdemir krši koalicijski sporazum koji predviđa zabranu.

Ministar se osvrnuo na “vrijedne i vrstama bogate kulturne krajolike u južnoj Njemačkoj s planinskim poljoprivrednicima i alpskim pašnjacima, livadama i pašnjacima”.

Zapravo, vezanje krava prakticira se prvenstveno u Baden-Württembergu i Bavarskoj. Predsjednik organizacije za zaštitu životinja Schröder stoga sumnja na Özdemirovu stratešku odluku s obzirom na njegove političke ambicije u njegovoj domovini Baden-Württemberg.

Schröder je kritizirao druge važne točke poput zabrane prijevoza živih životinja u zemlje izvan Europe, strožih pravila za pokuse na životinjama ili zahtjeva kastracije mačaka kojima je dopušteno izaći van.

Odsijecanje kovrčavih repova prascima također “nije učinkovito ograničeno”, dodao je Olaf Band, predsjednik BUND-a. Također još uvijek nema korisne definicije za mučenje domaćih životinja.

Udruga poljoprivrednika žali se na novu birokraciju

Udruga njemačkih poljoprivrednika (DBV) ipak je osudila nacrt zakona kao “ne baš praktičan i da mu je potrebna velika revizija s tehničkog gledišta”, posebno u svinjogojstvu.

Savezna vlada ponovno izlazi iz okvira zahtjeva EU i stvara novu birokraciju umjesto da olakša poljoprivrednike.

“Sada se oslanjamo na parlamentarni proces i nadamo se da će se tamo pronaći razumna rješenja uz stručnost”, objasnio je Hubertus Beringmeier, izvršni predstavnik DBV-a odgovoran za uzgoj stoke.

Predsjednik Udruženja za dobrobit životinja Schröder također je rekao kako se nada da će frakcije Bundestaga ispraviti ovu “pogrešnu” odluku.

Ostala pravila odnose se na divlje životinje u cirkusima, na primjer: slonovi, žirafe ili vodenkonji u inventaru cirkusa mogu se i dalje držati, ali se ne smiju kupovati.

Osim toga, ozbiljna kršenja zakona o zaštiti životinja, poput ubijanja ili zlostavljanja životinja bez razloga, mogu rezultirati strožim kaznama.

Nakon odluke kabineta, nacrt zakona sada može ići u Bundestag.

Ministarstvo je predstavilo prvi nacrt u veljači. SPD, Zeleni i FDP složili su se u koalicijskom sporazumu da popune praznine u propisima o stočarstvu i poboljšaju zakon o zaštiti životinja.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.