Novi dizel HVO100 stiže na benzinske postaje

Novi dizel HVO100 stiže na benzinske postaje

N&P:D.A.

Novo dizelsko gorivo HVO100 od sada je dopušteno na benzinskim postajama. Ugljični otisak je bolji nego kod konvencionalnog dizela, ali novo gorivo također košta više – i također je kontroverzno.

Sintetičko dizelsko gorivo HVO100 od danas je u slobodnoj prodaji.

Na benzinskim crpkama gorivo prikladno za neka dizelska vozila prodaje se sa sufiksom XTL. U ADAC-u očekuju postupno uvođenje novog goriva na benzinske postaje.

Dizel HVO može se proizvoditi od biljnih ulja, biljnih i životinjskih masti ili otpadnih materijala od njih. To znači da su emisije fine prašine, čestica i dušikovog oksida značajno manje.

HVO je kratica za Hydrotreated Vegetable Oil – hidrogenizirano, tj. vodikom tretirano biljno ulje.

XTL je kratica za pretvorbu biomase, plina i drugih izvora energije (“X”) “u tekućinu”.

Bolji za klimu, ali skuplji

Ugljični otisak novog goriva znatno je bolji od konvencionalnog dizela, ali također košta više.

Tijekom izgaranja oslobađa se slična količina CO2 kao kod klasičnog dizela.

Međutim, budući da ovaj CO2 dolazi iz obnovljivih sirovina, klimatska je ravnoteža bolja – koriste se samo emisije koje nastaju tijekom proizvodnje goriva.

Zaključak je da se pretpostavlja smanjenje CO2 do 90 posto.

Međutim, kritičari pretpostavljaju lošije vrijednosti.

Prema Saveznoj upravi za motorni promet, trenutno se u Njemačkoj prometuje oko 14 milijuna automobila, kamiona i drugih vozila s dizelskim motorima.

Zbog bolje klimatske ravnoteže, na HVO dizel se ne plaća porez na CO2.

Unatoč tome, ekološka alternativa ostat će skuplja u doglednoj budućnosti jer je njena proizvodnja skuplja od konvencionalnog dizela.

Do sada je razlika u cijeni na pumpama 15 do 20 centi.

Naljepnica na čepu spremnika daje informacije

Kupci mogu natočiti novo gorivo “ako je vozilo za to odobrio proizvođač”, objasnilo je trgovačko udruženje goriva i energije (en2x).

“To možete prepoznati po naljepnici na čepu spremnika goriva ili u podacima u uputama za uporabu vozila.” Tehnički predsjednik ADAC-a Karsten Schulze rekao je:

“Proizvođači sada moraju dizajnirati nova vozila za korištenje HVO100 i testirati starije modele te ih odobriti za upotrebu.”

“Uvjereni smo da će mnogi vozači u Njemačkoj natočiti ovo ekološki prihvatljivo dizel gorivo”, rekao je predsjednik Automobile Cluba Mobil u Njemačkoj Michael Haberland.

Savezna udruga neovisnih benzinskih postaja i neovisnih njemačkih trgovaca mineralnim uljem (BFT) također je pozdravila lansiranje na tržište, ali je kritizirala da je predugo trajalo.

“Naše tvrtke za benzinske postaje konačno imaju pravnu sigurnost, a potrošači imaju priliku natočiti dizel koji je prihvatljiv za klimu”, objasnio je direktor BFT-a Daniel Kaddik.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.