Isplate u gotovini samo do 10.000 eura

Isplate u gotovini samo do 10.000 eura

N&P:D.A:

EU je donijela gornju granicu od 10.000 eura za gotovinska plaćanja.
Ovo je prvenstveno namijenjeno borbi protiv pranja novca.
Pravila se primjenjuju tek od 2027. godine, a postoje i iznimke za privatne osobe.

U budućnosti će postojati gornja granica za gotovinska plaćanja u EU. U Bruxellesu su države članice odlučile o ograničenju od 10.000 eura za gotovinska plaćanja kao i daljnjim pravilima protiv pranja novca i financiranja terorizma, navodi se u priopćenju. Prema informacijama, nacionalne vlade također mogu postaviti donju maksimalnu granicu.

Gotovinsko ograničenje stoga će se primjenjivati ​​za tri godine. Međutim, ne za transakcije između dvije fizičke osobe – osim ako se jedna od njih profesionalno ne bavi predmetom prodaje. Dakle, ako svoj automobil kupite izravno od susjeda, možete ga nastaviti plaćati u gotovini u neograničenim iznosima – osim ako susjed nije trgovac automobilima.

U Njemačkoj trenutno nema ograničenja za plaćanje novčanicama i kovanicama. Svatko tko želi platiti iznose veće od 10.000 eura u gotovini mora se identificirati i dokazati odakle novac dolazi. Trgovac je dužan ove podatke evidentirati i čuvati.

Carini treba dati veće ovlasti

Novi propisi također daju jedinicama za financijsku istragu – smještenim unutar carine u Njemačkoj – više ovlasti za analizu i otkrivanje slučajeva pranja novca i financiranja terorizma te za obustavu sumnjivih transakcija.

Osim banaka i kockarnica, trgovci luksuznom robom i dobavljači kripto imovine iznad određenih iznosa ubuduće će također morati provjeravati svoje kupce i prijavljivati ​​sumnjive aktivnosti. Pod određenim uvjetima, profesionalni nogometni klubovi i agenti također bi trebali biti obvezni nadzirati transakcije.

Novo organizacija protiv pranja novca u Frankfurtu na Majni

Za praćenje pravila planirano je osnivanje novog tijela u Frankfurtu na Majni: Uprave za sprječavanje pranja novca (AMLA). Planirano je da će s radom započeti sredinom sljedeće godine te će, između ostalog, koordinirati i podržavati nacionalna nadzorna tijela. Frankfurt je kao mjesto nadmašio osam europskih prijestolnica.

Europski parlament već je otvorio put novim propisima krajem prošlog mjeseca. Zakonski tekstovi sada moraju biti objavljeni u Službenom listu EU prije nego što mogu stupiti na snagu.

Izvor: tagesschau.de


Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.