Bundesagentur für Arbeit / 02 / Regulacija Zapadnog Balkana / Westbalkanregelung

Bundesagentur für Arbeit / 02 / Regulacija Zapadnog Balkana / Westbalkanregelung

Želite zaposliti osobu iz zemlje Zapadnog Balkana: Iskoristite propis Zapadnog Balkana da u svojoj tvrtki zaposlite radnike bez priznatih kvalifikacija.

Imajte na umu: Iskorištena je djelomična kvota predujmova za građane s Kosova za mjesec lipanj. Još uvijek se mogu podnijeti prijave. Međutim, prethodna odobrenja za prethodno podnesene i novo dodane zahtjeve mogu se ponovno odobriti tek od srpnja 2024.

Državljani pojedinih država Zapadnog Balkana mogu pod pojednostavljenim uvjetima dobiti vizu i raditi u Njemačkoj. Takozvani propis Zapadnog Balkana odnosi se na državljane sljedećih država:

Albanija
Bosna i Hercegovina
Kosovo
Sjeverna
Makedonija
Crna Gora
Srbija

Uredba Zapadnog Balkana načelno se primjenjuje na sve vrste zapošljavanja. Priznavanje stručnih kvalifikacija u Njemačkoj nije uvjet.

Regulirane profesije su isključene. Tu spadaju, na primjer, liječnici. U ovom slučaju prvo se mora priznati kvalifikacija. To se može učiniti, na primjer, u sklopu partnerstva za priznavanje.

Kontingentni prijem na tržište rada

Uredba za Zapadni Balkan ima fiksnu kvotu. Savezna agencija za zapošljavanje može izdati do 50.000 odobrenja za boravišne dozvole u kalendarskoj godini. Kvota proizlazi iz članka 26. stavka 2. Pravilnika o zapošljavanju.

Prethodno odobrenje
Možete dobiti odobrenje Savezne agencije za zapošljavanje za propise Zapadnog Balkana prije nego što vaš budući radnik podnese zahtjev za vizu. To se radi putem tzv. prethodne suglasnosti. Uz prethodno odobrenje, proces dobivanja vize značajno se ubrzava.

Ispunjavanje određenih zahtjeva

Za odobrenje prema uredbi Zapadnog Balkana moraju biti ispunjeni sljedeći zahtjevi.

Zahtjevi za radno mjesto

Uvjeti pod kojima osoba radi u vašoj tvrtki moraju odgovarati onima usporedivog zaposlenika u Njemačkoj. S budućim radnikom morate imati sklopljen ugovor o radu ili dati obvezujuću ponudu za posao. Osim toga, moraju biti ispunjeni ostali zahtjevi za vizu. Između ostalog, plaća mora pokrivati ​​troškove života.

Osobni zahtjevi

Osoba mora biti državljanin jedne od 6 država Zapadnog Balkana.

Osim toga, ona ili on ne smiju primati nikakve beneficije prema njemačkom Zakonu o beneficijama tražitelja azila u posljednja 24 mjeseca.

Za zaposlenike koji su stariji od 45 godina i za koje prvi put dobivate odobrenje od Federalnog zavoda za zapošljavanje vrijedi sljedeće: Osoba mora imati bruto godišnju plaću u iznosu od 55 posto godišnjeg ograničenja doprinosa u općoj mirovini osiguranje (2024.: 49 830 eura godišnje) ili pružiti dokaz o odgovarajućem mirovinskom osiguranju.

Nakon prethodnog odobrenja

Ako je Savezna agencija za zapošljavanje dala prethodno odobrenje za zapošljavanje, vaš budući zaposlenik može podnijeti zahtjev za vizu u njemačkom diplomatskom predstavništvu u inozemstvu.

Izvor: arbeitsagentur.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.