U Njemačkoj snažan porast dvoobiteljskih kuća

Stambena izgradnja
N: D.A.


U Njemačkoj snažan porast dvoobiteljskih kuća

Vlasti su prošle godine odobrile više novih stanova nego od 1999. godine. Posebno su dvoobiteljske kuće zabilježile snažan porast novogradnje.

Vlasti su prošle godine odobrile 380.914 novih domova. To znači da je politički cilj od 400.000 jedinica godišnje gotovo ostvaren. Posljednji put u jednoj godini odobreno je više stanova 1999. godine. U odnosu na prethodnu godinu povećanje je iznosilo 3,3 posto, izvijestio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

Snažan porast dvoobiteljskih kuća

Im NeubauU 2021. godini za novogradnju je odobreno oko 328.636 stanova, što je 2,6 posto više nego prethodne godine. Statističari su to prvenstveno pripisali snažnom porastu kuća sa dvije obitelji. Često su to dvojne kuće ili obiteljske kuće sa zasebnim stanom. Ovdje je porast iznosio dobru četvrtinu (25,1 posto) na oko 32.000 novih stanova.

Federalni zavod za statistiku opravdao je to, između ostalog, povlaštenim učincima zbog isteka Baukindergelda u prvom tromjesečju 2021. i prestanka promocije kuća s razinom energetske učinkovitosti 55 (kuće koje troše samo 55 posto energije prema jednoj referentnoj zgradi).

Manje dozvola za domove

U slučaju obiteljskih kuća, s druge strane, u prošloj je godini zabilježen tek relativno mali porast građevinskih dozvola od 0,9 posto, za višeobiteljske kuće plus je bio 2,2 posto. Za studentske domove izdano je još manje građevinskih dozvola nego u istom razdoblju prethodne godine, minus je iznosio 26,6 posto.

Porast cijena drva i čelika ostavlja traga

Izgradnja je znatno poskupjela 2021. godine. Uska grla u isporuci, nestašica sirovina i povećana potražnja u zemlji i inozemstvu doveli su do vrtoglavog skoka cijena drva, čelika i armiranog betona tijekom godine. To je utjecalo i na građevinski sektor. Broj građevinskih dozvola za novogradnju stambenih i nestambenih zgrada, u kojima su pretežno korišteni građevinski materijali drvo ili čelik i armirani beton, značajno je pao u drugoj polovici 2021. Kod čelika i armiranog betona pad je bio 9,8 posto u odnosu na prvu polovicu 2020. godine.

Upozorenje Bundesbanke

U međuvremenu, Bundesbank je upozorila na pretjerivanje cijena na tržištu nekretnina; oni su se intenzivirali u protekloj godini. U njemačkim gradovima cijene stambenih nekretnina 2021. sada bi bile između 15 i 40 posto iznad opravdane razine.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.