Njemačka – popularno migracijsko odredište

Upoznajmo Njemačku

Njemačka – popularno migracijsko odredište

N: D.A.

Savezna Republika Njemačka (njem. Bundesrepublik Deutschland)  država je srednje Europe. Na sjeveru graniči sa Sjevernim morem, Danskom i Baltikom, na istoku s Poljskom i Češkom, na jugu s Austrijom i Švicarskom, a na zapadu s Francuskom, Luksemburgom, Belgijom i Nizozemskom.

 

 

Njemačka je demokratska parlamentarna savezna država koja se sastoji od 16 saveznih zemalja (njem. Bundesländer) od kojih su tri i samostalni gradovi. Glavni grad je Berlin i u njemu su smješteni parlament (Bundestag) i vlada (Regierung).  Kao država ujedinjena je za vrijeme Francusko-pruskog rata 1870./1871.

 

Njemačka je jedna od najrazvijenijih država svijeta i jedna od osnivačkih članica Europske unije. Članica je i Ujedinjenih naroda, NATO-a, skupine G8 i G4. Druga je europska zemlja po broju stanovnika (88,3 milijuna stanovnika), a najveća u EU te ima najsnažnije europsko gospodarstvo. Nakon SAD-a, Njemačka je drugo najpopularnije migracijsko odredište u svijetu.

 

Najveći grad Njemačke istovremeno je i njezin glavni grad, Berlin, s 3,5 milijuna stanovnika. Ostali milijunski gradovi su Hamburg
(1,7 milijuna) i München (1,4 milijuna), dok Köln ima tek nešto manje od toga (1,1 milijun). Frankfurt na Majni (cca 700.000 stanovnika) i međunarodno je financijsko središte.

Njemačka se može pohvaliti raznovrsnim pejzažima. Na sjeveru se protežu obale Sjevernog i Baltičkog mora, a na jugu se uzdižu vrhovi Alpa.

Između njih pronaći ćete različite predjele: ravnice s razvijenom poljoprivredom, široke rijeke i jezera, šumovite predjele, urbane centre i brežuljkaste predjele Sredogorja. Najviši je njemački vrh Zugspitze s visinom od 2963 metra. Najdulja je rijeka Rajna koja kroz Njemačku protječe u dužini od 865 kilometara. Njemačka ima 14 nacionalnih parkova, 101 park prirode i 15 rezervata biosfere.

Život u Njemačkoj obilježen je utjecajem raznovrsnih kultura i može se opisati kao moderan i kozmopolitski. Mnogobrojni tradicionalni festivali kao što su karnevali, festivali vina i svjetski poznat Oktoberfest, razni glazbeni festivali: od klasične glazbe do rocka, kao i dobra kuhinja upotpunjena vinima iz 13 vinogradarskih regija jednostavno pozivaju da vrijeme provedete u veselju i zajedništvu.