Energetska kriza je za lokale i restorane “totalna katastrofa”

Višestruki troškovi

Nedostatak osoblja je jedan od problema u ugostiteljstvu.

Energetska kriza je za lokale i restorane “totalna katastrofa”

N&P:D.A.

“Nasuprot tome, Corona kriza je bila šetnja po parku.”
To kaže ugostiteljstvo drzave Hessen s obzirom na energetsku krizu.
Ali to nije jedini problem s kojim se gastronomska industrija suočava u jesen i zimu.

Hessensko ugostiteljstvo suočava se s ogromnim izazovima u jesen i zimu. Najveća je energetska kriza, rekao je izvršni direktor njemačkog udruženja hotela i restorana (Dehoga) u Hessenu, Julius Wagner, u Wiesbadenu za novinsku agenciju dpa.

Struja i do deset puta skuplja

Sve veći troškovi električne energije i plina imali bi dramatične posljedice za industriju. Energetska kriza je “totalna katastrofa” i mogla bi biti opasna po život. “Nasuprot tome, Corona kriza je bila mačiji kašalj”

Otprilike svaka šesta tvrtka već je dobila nove predujmove za struju – i suočena je s četverostrukim do deseterostrukim povećanjem. Ni s plinom nije ništa bolje. Poznaje tvrtke u kojima su mjesečni troškovi struje skočili s oko 500 eura na 3000 eura, prenosi Wagner.

Posebno su pogođeni restorani u starim dvorcima i tvrdavama

Posebno su pogođeni dvorski restorani. “Troškovi su golemi”, rekao je Ralph Eberhardt iz dvorca Frankenstein u Mühltalu (Darmstadt-Dieburg). Za grijanje restorana u dvorcu godišnje treba 29.000 litara ulja. U starim zidinama teško se učinkovito nositi s naftom i strujom. Ipak, želi nastaviti voditi restoran kako je planirano i tijekom cijele zime.

Nedostatak osoblja paralelno s drugim krizama

Povećanje zakonom propisane minimalne plaće 1. listopada dovest će i do rasta troškova. Od tada je u Njemačkoj 12 eura, prije 10,45 eura. Prema izračunima sindikalne Zaklade Hans Böckler, od toga će profitirati gotovo 450.000 zaposlenika. Zbog velikog nedostatka osoblja mnoge tvrtke od početka godine plaćaju 12 eura.

Međutim, povećanje nije dovoljno daleko za sindikat Food-Genuss-Gaststätten (NGG) i društvenu udrugu VdK. Obje organizacije pozivaju na daljnje olakšice i daljnje povećanje minimalne plaće kako bi se ublažila inflacija.

Pandemija korone kao “Damoklov mač”

Dodatni izazov za ugostiteljstvo je i pandemija korone. Osobito kada se gleda na jesen i zimu, ovo teži “kao Damoklov mač nad tvrtkama”, rekao je Julius Wagner. Na primjer, potpuno je otvoreno prema kojim bi parametrima u Hessenu novi zahtjev za maskama u tvrtkama mogao ugroziti.

To bi bilo povezano s iznimkom za tek cijepljene osobe – “ali imamo premalo osoblja za takvu provjeru”. Nedostatak osoblja prati gastronomiju “kao najveći izazov usporedo” s ostalim krizama.

Inflacija još uvijek ima mali utjecaj

Visoka inflacija trenutačno se ne primjećuje jer ljudi jos posjećuju restorane – “jos ima puno prometa u srednje građanskim gostionicama na selu”, navodi Wagner.

S druge strane, posebno su hoteli u gradovima osjetili nevoljkost kompanija prema održavanju poslovnih događanja i poslovnih putovanja. “Nagazili su na kočnicu”, rekao je Wagner. “Ponekad s referencom na Coronu ili kao mjeru smanjenja troškova zbog visokih troškova energije.”

Traže se “tempo i brza akcija”

Wagner zna da se svi dodatni izdaci ne mogu nadoknaditi povećanjem cijena za kupce, jer “nema puno prostora za napredak”. Od političara se traži “brzia i konkretna akciju” u vezi s planiranim subvencijama za troškove energije za tvrtke.

Wagnerova kritika: “Trenutno nije ništa pouzdano”.

Izvor: hessenschau(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.