Zakonska minimalna plaća će od 1. listopada 2022. porast na 12 eura

Zakonska minimalna plaća će od 1. listopada 2022. porast na 12 eura
N&P: D.A.

MINISTARSTVO ZA RAD I SOCIJALNU SKRB

Savezni kabinet usvojio nacrt zakona za povećanje zaštite putem minimalne plaće – granica plaće za mini poslove (Minijob) povećana je na 520 eura.

Savezna vlada danas je odobrila nacrt zakona o povećanju zaštite kroz zakonom propisanu minimalnu plaću i izmjenama u području marginalnog zapošljavanja. Nacrt zakona predviđa podizanje minimalne plaće na 12 eura 1. listopada ove godine. Osim toga, granica plaće za mini poslove (Minijob) bit će povećana na 520 eura.

Minimalna plaća otporna na siromaštvo pitanje je pravednosti i poštovanja poštenog rada. Više od šest milijuna ljudi koji marljivo rade imat će koristi od povećanja, uglavnom u Istočnoj Njemačkoj, a prije svega žene. Povećanje će posebno koristiti ljudima koji su održavali ovu zemlju tijekom pandemije. Osim toga, minimalna plaća od 12 eura povoljna je i s ekonomske točke gledišta. To je zato što jačamo kupovnu moć i dajemo važan poticaj gospodarskom oporavku. Navodi Hubertus Heil, savezni ministar rada i socijalne skrbi.

Prijedlogom zakona provodi se koalicijskim sporazumom dogovoreno jednokratno zakonsko povećanje minimalne plaće na 12 eura bruto po satu. Ova minimalna plaća odgovara oko 60 posto prosječne plaće u Njemačkoj – mjerilo koje se u europskom diskursu preporučuje za odgovarajuću minimalnu zaštitu. Buduće prilagodbe minimalne plaće nastavit će se provoditi na temelju odluka Komisije za minimalne plaće, prvi put ponovo do 30. lipnja 2023. s učinkom od 1. siječnja 2024. Kao posljedičnu promjenu povećanja zakonskog minimalne plaće, nacrt sadrži prilagodbu graničnih vrijednosti Uredbe o obvezama dokumentacije o minimalnoj plaći, iznimke od zahtjeva za dokumentacijom iz članaka 16. i 17. Zakona o minimalnoj plaći.

Na današnjoj sjednici Vlade također je dogovoreno da će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo financija zajednički ispitati na koji način se može dodatno unaprijediti provedba minimalne plaće elektroničkim i zaštićenim evidentiranjem radnog vremena bez sitnih a posebno srednje velike tvrtke koje su ugrožene kupnjom sustava za bilježenje radnog vremena ili aplikacija za digitalno bilježenje radnog vremena su preopterećene. U tu svrhu treba ispitati razvoj aplikacije za digitalno bilježenje radnog vremena koja bi poslodavcima mogla biti dostupna besplatno.

Nacrtom zakona koji je usvojila vlada, povećava se i granica plaće za mini-poslove na 520 eura mjesečno i dinamički strukturirana, tako da će ubuduće biti moguće raditi 10 sati tjedno uz minimalnu plaću.

Istodobno se poduzimaju mjere za poticanje zapošljavanja na temelju zakona o socijalnom osiguranju.

Maksimalni limit za zapošljavanje u prijelaznom području povisit će se s 1300 eura mjesečno na 1600 eura. Osim toga, dodatno će se rasteretiti zaposlenici unutar prijelaznog područja. Izglađen je skok stresa tijekom prijelaza s marginalne zaposlenosti na zaposlenost koja podliježe plaćanju socijalnih doprinosa. To povećava poticaje za rad izvan mini-posla. Iznad graničnog dohodovnog praga, doprinos poslodavca u početku se usklađuje s paušalnim doprinosom od 28 posto koji se plaća za mini-posao i postupno se smanjuje na redovni doprinos za socijalno osiguranje.

Izvor: Ministarstvo za rada i socijalnu skrb

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.