Svuda se traze obrtnici / Modernizacija i pregradnja dva milijuna domova godišnje

Modernizacija i pregradnja dva milijuna domova godišnje

N&P: D.A.

U Njemačkoj postoji oko 43 milijuna stanova koji bi do 2040. godine trebali biti potpuno klimatski neutralni. Budući da velik dio građevinskog fonda još nije energetski učinkovit, stručnjaci pretpostavljaju da će svake godine trebati adaptirati oko dva milijuna stanova. Obnovite kuće da budu energetski učinkovite, postavite punionice i solarne krovove, postavite i održavajte vjetroturbine i još mnogo toga, poručuju iz ZDH (Zentralverbands des Deutschen Handwerks). “To rade obrtnice i obrtnici, oni su nezamjenjivi za sve ove buduće poslove.”

Sukladno tome, među obrtima s najvećim nedostatkom KV radnika nalazi se i nekoliko građevinskih zanimanja: prema ZDH, to su vodoinstalateri i toplinari, rashladni inženjeri, rolotehničari i tehničari za zaštitu od sunca, kao i elektrotehničari, proizvođači električnih strojeva, obrtnici i obrtnici. optičari, audiolozi i metalci.

“Ljeto strukovnog obrazovanja”

Za razliku od 2020. i 2021., trenutno gotovo da i nema koronskih ograničenja, pa obrtnici diljem zemlje žele iskoristiti priliku da što bolje regrutiraju mlade ljude na “ljetnom stručnom osposobljavanju”. U Njemačkoj je registrirano dobrih milijun obrta s gotovo 5,6 milijuna zaposlenih – dakle oko dvanaest posto svih zaposlenih.

Zanatstvo je daleko važnije za strukovno osposobljavanje. Obrtnici školuju oko 360.000 pripravnika, što je prema ZDH 29 posto svih pripravnika. Prošle su godine njemački obrtnici sklopili 132.129 novih ugovora o naukovanju, 2.000 više nego u prvoj koronskoj godini 2020. No, oko 18.800 mjesta za obuku ostalo je prazno.

“Trenutno smo po broju novih ugovora otprilike na razini prethodne godine, a po broju slobodnih vježbeničkih mjesta smo izrazito iznad prošlogodišnje”, kažu u ZDH. Prema podacima obrtničkih komora, u svibnju je bilo slobodnih još 33.705 vježbeničkih mjesta. Međutim, tržište obuke je još uvijek u pokretu.

Stanje stabilno – ali ugroženo

Prema ZDH, gospodarska situacija u obrtništvu trenutno je još prilično stabilna, ali je ugrožena “višestrukim i isprepletenim krizama”. Nedostatak kvalificiranih radnika nipošto nije jedini problem. Osim toga, nesagledive cijene energije i opskrba energijom su najveći izazovi, rekao je bavarski trgovinski predsjednik Peteranderl. U istraživanju ZDH ove godine, 39 posto bavarskih obrtničkih poduzeća prijavilo je udvostručenje troškova energije u usporedbi s 2021. godinom.

“Nijedna tvrtka ne može u potpunosti prenijeti ta povećanja troškova na svoje kupce, dvije trećine ispitanih samo djelomično, a jedna trećina nikako”, kaže Peteranderl. Manjak materijala pogađa obrtništvo, kao i industriju, a pogoršao se od početka rata u Ukrajini.

To ne sluti na dobro za građevinske obrte i građevinsku industriju: “Što duže traje rat u Ukrajini i povezane sankcije, što duže Kina slijedi strategiju nulte epidemije Covida, to će opskrbni lanci biti opterećeniji”, kaže Peteranderl. “Jedna od posljedica bit će, između ostalog, da se građevinski radovi ne mogu izvesti na vrijeme i po dogovorenoj cijeni.

Izvor: www.ard(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.