Šta je Curriculum Vitae?

Šta je Curriculum Vitae?

N&P: D.A.

Curriculum Vitae” je životopis, radna biografija ili na njemackom jeziku Lebenslauf.

U životopisu (također životopis, skraćeno CV ili C.V., Vitae Cursus ili Résumé) navedeni su najvažniji pojedinačni podaci osobe u pisanom obliku.

U prijavama se obično prikazuje tabelarno, ali u iznimnim slučajevima može biti napisano i tekstualno.

Danas se obično stvara programom za obradu teksta (prije pisaćim strojem ili rukom), u nekim je profesijama rukopis još uvijek uobičajen.

Pisani životopis važan je dio prijavnog portfelja, bilo u detaljnom obliku (s dodatkom) ili u obliku kratke prijave.

Struktura životopisa

Format CV-a razlikuje se ovisno o zemlji. U nekim europskim zemljama životopis za prijavu je relativno kratak. Ukoliko inozemna tvrtka pokaže interes, podnositelju zahtjeva šalje obrazac za prijavu na koji on mora detaljno unijeti svoje podatke. Ovisno o tvrtki, obrazac se može ispuniti online ili na papiru.

Međutim, ni u jednoj drugoj zemlji fotografija za molbu u životopisu nema tako veliku težinu kao u zemljama njemačkog govornog područja. Životopisi bez fotografija često budu odbijeni. Očekivanja od kvalitete fotografija vrlo su različita. Ovisno o profesiji, moguće su fotografije za putovnicu, fotografije za prijavu (kao portret) ili posebne poslovne fotografije. U svakom slučaju važna je dobra kvaliteta.

određenim tvrtkama “CV” može biti i tzv. profil zaposlenika u kojem se stvarne vještine zaposlenika uspoređuju s onima iz opisa posla

Životopis obično uključuje sljedeće elemente:

– naslov “životopis” eventualno prijavna fotografija (neuobičajeno u SAD-u)

– fotografija prijave može se umetnuti i u digitalnom obliku kao grafika.

– osobni podaci (npr. ime, adresa, telefonski broj(evi)

– e-mail adresa, datum i mjesto rođenja

– nacionalnost, spol, ponekad i bračni status

– broj djece, eventualno imena i zanimanja roditelja

Obrazovanje:
Škole, studije, mjere daljnjeg usavršavanja s diplomama. Ako imate sveučilišnu diplomu ili naukovanje, samo posljednja školska diploma bit će integrirana u životopis

Moguće međunarodno iskustvo:
tečaj jezika, semestar u inozemstvu, razmjena studenata itd. Dodatno usavršavanje, dokvalifikacija moguće dobrovoljne aktivnosti, kao što su dobrovoljna socijalna godina (FSJ), dobrovoljna ekološka godina (FÖJ) ili Savezna volonterska služba (BFD) eventualno vojna služba, kao što je (obvezna) vojna služba u austrijskim oružanim snagama ili švicarskoj vojsci, ili alternativna vojna služba, kao što je civilna služba Prethodna zanimanja, radno iskustvo ili stažiranje: ima smisla navesti dotične zadatke i područja odgovornosti ovdje. Lako je dodati poveznice na tvrtke ili ukratko definirati područje u kojem tvrtka djeluje (npr. specijalne konstrukcije strojeva u području tehnologije ekstruzije).

Ostale kvalifikacije i znanja: IT, jezici, vozačka dozvola, eventualno (također umjetnički, glazbeni ili sportski) hobiji ako je primjenjivo, popis vlastitih publikacija eventualno nagrade Reference, ako postoje (u Velikoj Britaniji potrebne su dvije do tri reference; s imenima i adresama profesora ili bivših poslodavaca) Mjesto, datum, potpis po želji (online prijave uglavnom bez potpisa)

Potpis ispod životopisa još uvijek je uobičajen u nekim područjima, ali nije pravno relevantan. Iz potpisa ne proizlazi kazneni progon za neistinite podatke. Potpis ne čini ugovor o radu koji stvara životopis nevažnim.

Trebate životopis na njemackom jeziku? Onda nam se javite preko maila info@kroper.de

Izvor:Wikipedija

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.