Tko stoji iza “Crne Knjige”? / Tko je Bund der Steuerzahler Deutschland e.V.?

N&P:D.A.

Tko stoji iza “Crne Knjige”? / Tko je Bund der Steuerzahler Deutschland e.V.?

Von Deutsches Steuerzahlerinstitut – Eigenes Werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115296951

Udruženje poreznih obveznika Njemačke e. V. (BdSt) je registrirana udruga koja je osnovana 1949. godine. Nadležna porezna uprava prepoznaje njegov rad kao “neprofitan”; stoga je BdSt oslobođen poreza. Udruga kao svoje ciljeve navodi smanjenje poreza i pristojbi te smanjenje birokracije, poreznog rasipanja i državnog duga. Udruga poreznih obveznika upisana je u registar lobija njemačkog Bundestaga i, prema riječima predsjednika Holznagela, sebe vidi kao lobista poreznih obveznika.

Publikacije

Svake jeseni BdSt objavljuje bacanje poreznog novca kao crnu knjigu. Udruga u njoj redovito iznosi optužbe da javni sektor svake godine krivo ulaže više milijardi eura. Njegove brojke temelje se na procjenama revizorskih ureda prema kojima se do 95 posto svih javnih investicija provodi ispravno.
S druge strane, BdSt pretpostavlja gubitak od 5 do 10 posto, što trenutno odgovara iznosu od oko 30 milijardi eura. Upitan o toj brojci prilikom predstavljanja izvješća Federalnog ureda za reviziju 2006. godine, tadašnji predsjednik Federalnog ureda za reviziju je odgovorio da nikako ne može razumjeti taj broj, da procjenu BdSt-a smatra dvojbenom, jer nije objavio osnovu za svoj izračun, te da je Federalni ured za reviziju od njega uzimao oko 2,2 mlrd. Savezni revizorski sud općenito kritizira ekstrapolirane brojke korištene u Crnoj knjizi i neodgovarajuće popratne dokumente. Časopis za članove “Der Steuerzahlener” izlazi mjesečno u nakladi od 450.000 primjeraka. Udruga na ulazu u svoje sjedište objavljuje svoju procjenu (državni dug za prošlu godinu + procijenjeno očekivano zaduživanje za tekuću godinu) državnog duga Njemačke na satu duga.

Kritika

taz – Prema Berndu Krameru iz taza (taz su njemacke novine ljevog spektra), udruga poreznih obveznika ne zastupa interese svih poreznih obveznika, suprotno svom nazivu, već samo one bogatih. Do ovakvog se zaključka došlo, između ostalog, jer 22% čitatelja časopisa za članove ima neto prihod kućanstva veći od 5000 eura mjesečno, za razliku od samo 8% stanovništva. Predstavnici SPD-a također su izrazili mišljenje da se udruga u politici prvenstveno bavi interesima bogatih i bogatih.

Hans Böckler Stiftung – Studija sindikalne Zaklade Hans Böckler pokazuje da BdSt nije reprezentativna slika stanovništva koje plaća porez. Struktura članstva utječe na političke zahtjeve udruge poreznih obveznika: vitka država i niske porezne stope. Ova procjena koincidira s nalazima koje je studija za rad s mladima i odjel politike za mlade u upravnom odboru IG Metalla dobila već pola godine ranije. Publicist Wolfgang Lieb opisao je studije BdSt-a kao “neprijateljske prema socijalnoj državi”, kritičari optužuju udrugu za netransparentne strukture u financiranju, Karl Weiss optužio je saveznu vladu za manipuliranje statistikom u travnju 2010. u berlinskom Umschau.

Politolog i SPD-ovac Peter Loesche tvrdnju Udruge poreznih obveznika da zastupa interese svih poreznih obveznika opisuje kao “dio PR strategije”. Što se tiče članstva, u savezu su prvenstveno zastupljeni srednji poduzetnici i samostalni poduzetnici; u pogledu programske orijentacije konvergira FDP-u. Loesche kritizira suradnju s osiguravajućim društvom Hamburg-Mannheimer i visinu plaća bivšeg predsjednika Karla Heinza Däkea: Podjelom na tri različite plaće (kao predsjednik Savezne udruge, kao predsjednik Instituta Karl Bräuer i kao član odbora Udruge poreznih obveznika u NRW) Däke skriva svoj ukupni prihod od 187.000 eura.

Der Spiegel – Godine 2005. Der Spiegel je optužio udrugu poreznih obveznika za “skandale koje je osuđivala i prečesto su se pokazivali malim skandalima koji su također prepisani iz izvješća Revizorskog suda.” Također u Der Spiegelu 2010., Savezni revizorski sud kritizirao je da su optužbe o rasipanju poreza samo u vrlo maloj mjeri potkrijepljene činjenicama.

Novinar Friedrich Küppersbusch ustvrdio je 2021.: “Udruga poreznih obveznika je lobi kojeg nametnu Unija (CDU & CSU) i FDP koji želi progurati smanjenje poreza za svoje uglavnom vrlo bogate članove. Pritom radi s lažnim vijestima, s brojčanim trikovima, s prikrivenim oglašavanjem i s prezirom prema ‘glupoj, glupoj državi’”.

Izvor: de.wikipedia(.)org

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.