Iskustva kod srednje stručnog školovanja (Ausbildunga) za njegovatelja/-icu Pflegefachkraft

N&P:D.A.

Iskustva kod Ausbildunga za Pflegefachkraft

Pozdrav ljudi..

Duza objava, ali cu biti zahvalna svakome ko procita, treba mi savjet jer ni sama vise ne znam sta da radim. Pocela sam da radim praksu u jednom domu, Ausbildung za Fachkraft. Ni prvi put kad sam tamo bila nije bilo sjajno ni bas fer mnogo stvari ali pregurala sam.

Sad sam opet dosla kod njih na 5 sedmica i doslovno mi je zivot pakao. Cim sam dosla, radila sam 9 dana u komadu drugu smjenu, s tim da su bez mog znanja i saglasnosti iz mog plana uklonili dva dana koje sam trebalo da imam slobodno. Nakon tih 9 odradjenih dana imala sam samo jedan dan slobodno. Osim toga sam redovno sama na stanici, pola smjene a nekad i citavu smjenu, iako sam jos uvijek ucenik.

Dalje, u ovih citavih 5 sedmica iliti 35 dana ukupno koliko cu ovaj put biti na praksi, imat cu samo 5 dana slobodno, i to nikad nemam vise od jednog dana slobodno u komadu (imam pristup u kompjuteru i mogu da vidim Dienstplan od svih kolega, jedina sam kod koje je ovako).

Zatim, iako sam vec vise puta pricala o tome i rekla da nedeljom i praznicima ne mogu da radim prvu smjenu jer autobus ne vozi prije 8 a ja moram doci u 6, i dalje ih redovno dobijam. Za Bozic radim oba dana, a prvi januar sam dobila prvu smjenu iako je i nedelja i praznik.. Bonus u smislu novca za odradjene vikende i praznike ne dobijam.

Osim toga sam u planu rada uvijek ‘rezerva’, posebno sad zbog jedne koleginice koja je vec dugo bolesna i ne javlja se, za smjene koje ona ne dodje mene stave, takodje bez da me ko sta pita. Da se zalim ne pomaze, pokusala sam vec.. I tjelesno i psihicki sam unistena, svaki dan placem kad dodjem kuci.

Nazalost iz Bosne sam, na vizi za Ausbildung, vezana za tog poslodavca s tim da su mi oni pomogli da u uredu za strance brze odrade da bih dosla na vrijeme i pocela za skolom. Jasno mi je da nije njih mozda ne bih ni dosla u Njemacku, ali smatram da ovo sto mi rade zaista nije u redu prema meni kao nekome ko svoj posao radi posteno i ne pravi probleme, a vjerujem da neke stvari nisu ni po zakonu.

Voljela bih cuti i vasa iskustva, da li ja pretjerujem ili sam u pravu kad kazem da ovo sve zaista nije u redu?? Imam momka koji je Nijemac (takodje ucenik, na praksi u drugom domu) i kod njega je na poslu sasvim druga prica, znaci nije bas da je u svim domovima isto.

Niti je mojim kolegama uopste lose kao meni..hvala na citanju!!

Izvor: https://www.facebook.com/groups/IUSNJ.NON.EU.INFO/

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.