Pošta štrajkuju diljem zemlje

Pošta štrajkuju diljem zemlje

Bez pisama i paketa

N&P: D.A.

U sporu oko kolektivnog pregovaranja u Deutsche Postu,
sindikat ver.di pozvao je na štrajkove diljem zemlje.
Zaposlenici poštanskih i paketnih centara
obustavljaju rad tijekom cijelog dana.

Spor oko kolektivnog pregovaranja između ver.di i Deutsche Post ulazi u sljedeću rundu: nakon što su pregovori o kolektivnom pregovaranju propali, sindikat je pozvao sve zaposlenike u poštanskim i paketnim centrima diljem zemlje na štrajk. Djelatnici Pošte trebali bi prestati raditi cijeli dan.

“Die Beteiligung war in der Nacht bereits sehr gut. Sehr viele Kolleginnen und Kollegen machen mit”, berichtete Thomas Großstück, ver.di-Sprecher für Nordrhein-Westfalen, am frühen Morgen. Genaue Zahlen zur Beteiligung gebe es aber noch nicht.

Odbijanje je “provokacija”

Sindikat traži 15 posto više plaća za oko 160.000 zaposlenih u Njemačkoj u razdoblju od dvanaest mjeseci. Razlog štrajkova je kolektivni pregovor koji je također propao u drugom krugu. “Zaposlenici u poduzećima sada će dati jasan odgovor i svoje zahtjeve istaknuti štrajkovima”, najavila je voditeljica pregovora ver.di Andrea Kocsis.

“Činjenica da poslodavci odbijaju nadoknaditi
stvarne gubitke plaća je provokacija s obzirom na milijarde profita tvrtke.”

“Realna” potražnja za plaćom

Deutsche Post je više puta odbacio zahtjev za plaću kao “nerealan”. “U nadolazećim pregovorima o kolektivnom pregovaranju bit će važno pronaći ravnotežu između povećanja plaća za naše zaposlenike i ekonomske održivosti tvrtke”, rekao je glasnogovornik prije početka pregovora.

Pretpostavka da bi se povećanje plaća moglo prenijeti kroz povećanje cijena je pogrešna. Pošta se poziva na propise o cijenama pisma i paketa u Njemačkoj. Ipak, Deutsche Post DHL je vrlo profitabilan. Ipak, fokus poslovanja je u inozemstvu.

Najavljeni novi štrajkovi

Pregovori o tarifama trebali bi se nastaviti 8. veljače. Do tada bi mogli uslijediti daljnji štrajkovi, no veći prosvjedi ispred distribucijskih centara u početku nisu planirani.

Izvor: ndr(.) / tagesschau(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.