Njemački sindikat “Ver.di” želi nastaviti sa štrajkom osoblja njemacke pošte

Njemački sindikat “Verdi” želi nastaviti sa štrajkom osoblja njemacke pošte

N&P: D.A.

Tisuće radnika u poštanskim i paketnim centrima
diljem Njemačke štrajkaju od četvrtka navečer.
Sindikat ver.di sada poziva na prestanak rada subotom
– a ovaj put apeliraju na dostavljače.

Štrajkovi upozorenja u Deutsche Postu nastavljaju se u subotu. Sindikat ver.di u cijeloj zemlji poziva radnike u dostavi paketa i pisama da bježe cijeli dan.

Ver.di je prethodno pozvao sve zaposlenike u poštanskim i paketnim centrima diljem zemlje na dvodnevni štrajk nakon što kolektivni pregovori nisu uspjeli. Prema podacima sindikata, u četvrtak i petak u štrajku je sudjelovalo oko 15.000 radnika. Glasnogovornik Posta govorio je o oko 16.700 štrajkača. Iz tog razloga, kako navode u Pošti, može doći do višednevnog kašnjenja isporuke.

“Štrajkovi su jasan signal naših članova prema poslodavcima”, rekla je zamjenica predsjednice ver.di i glavna pregovaračica Andrea Kocsis, navodi se u priopćenju. U drugom krugu pregovora poslodavci su jasno dali do znanja da nisu spremni nadoknaditi realne gubitke plaća. Riječ je o provokaciji na koju zaposlenici jasno odgovaraju.

Od Mannheima do Berlina

U ranim jutarnjim satima bilo je oko 2000 štrajkača samo u jugozapadnoj Njemačkoj, prema glasnogovornici ver.di za novinsku agenciju dpa. Na najavljenim lokacijama, uključujući Freiburg, Lahr, Mannheim, Karlsruhe i Heilbronn, zaposlenici su izašli na ulice. Neki su demonstrirali na niskim temperaturama tijekom noći.

“Sudjelovanje je već bilo jako dobro tijekom noći”, izvijestio je Thomas Großstück, glasnogovornik ver.di za Sjevernu Rajnu-Vestfaliju. – Puno kolega sudjeluje. U Berlinu i Brandenburgu sindikat je tijekom noći brojao oko 300 sudionika.

Paketi kasne

Deutsche Post upravlja s 82 poštanska centra, 38 paketnih centara i dva međunarodna poštanska centra u Njemačkoj. Svi centri za pakete i gotovo svi centri za pisma bit će pogođeni, rekao je glasnogovornik ver.dija. U nekim slučajevima u štrajku bi sudjelovali i dostavljači pisama i paketa.

“Naravno da će biti kašnjenja zbog ogromne količine paketa”, rekao je glasnogovornik pošte. Ovisno o završetku štrajkačkih aktivnosti na licu mjesta, moguće je da će pisma i paketi biti isporučeni tek u prvoj polovici sljedećeg tjedna, rekao je Deutsche Post. Sindikat traži povećanje plaća od 15 posto

U drugom krugu pregovora za oko 160.000 zaposlenika nije bilo pomaka. Sindikat traži 15 posto više novca za ugovor na godinu dana. Upravni odbor Pošte odbacio je zahtjev kao nerealan. Kolektivni pregovori se nastavljaju 8. i 9. veljače. Švicarska pošta najavila je da će potom dostaviti ponudu.

Izvor: www.tagesschau(.)de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.