BASF želi ukinuti 2600 radnih mjesta

BASF želi ukinuti 2600 radnih mjesta

N&P:D.A.

S obzirom na energetsku i gospodarsku krizu, BASF je već najavio program štednje.
Sada je jasno: kemijska tvrtka želi ukinuti 2600 radnih mjesta na međunarodnoj razini.
Na lokalitetu Ludwigshafen također stoje rezovi.

Najveća svjetska kemijska kompanija BASF kaže da želi ukinuti 2600 radnih mjesta diljem svijeta. Grupa je objavila da će rezovi u mreži u Ludwigshafenu utjecati na još oko 700 radnih mjesta u proizvodnji.

Ondje pogođenim zaposlenicima treba ponuditi posao u drugim tvrtkama. BASF je prošle godine najavio program štednje zbog vrtoglavog rasta troškova energije u Europi i usporavanja gospodarstva.

Tvrtka želi uštedjeti 500 milijuna eura godišnje izvan proizvodnje od 2024. godine, od čega će polovica biti ušteđena u glavnom pogonu u Ludwigshafenu. Kao najveći industrijski potrošač plina u Njemačkoj, BASF je prošle godine znatno pretrpio štetu zbog povećanih troškova energije i sirovina.

Brudermüller se žali na pretjeranu regulaciju

Fokus uštede troškova je na uslužnim, korporativnim i istraživačkim područjima, kao i na korporativnom sjedištu. “Konkurentnost europske regije sve više pati od pretjerane regulacije”, rekao je šef tvrtke Martin Brudermüller, prema priopćenju BASF-a. Također sve više pate od sporih i birokratskih procedura odobravanja i, iznad svega, od visokih troškova za većinu proizvodnih faktora. Sve je to godinama usporavalo rast tržišta u Europi u usporedbi s drugim regijama.

Osim toga, visoke cijene energije sada opterećuju profitabilnost i konkurentnost u Europi. Očekuje se da će prilagodbe u Ludwigshafenu rezultirati nižim fiksnim troškovima za preko 200 milijuna eura godišnje od kraja 2026., prema BASF-u.

Nekoliko pogona se zatvara

Uz program uštede troškova, BASF također poduzima strukturne mjere. U glavnoj tvornici u Ludwigshafenu treba zatvoriti nekoliko tvornica, uključujući onu za Perlon prekursor kaprolaktam, jednu od dvije tvornice amonijaka i pripadajuće tvornice gnojiva te onu za plastični prekursor TDI, koja je počela s radom tek 2015. godine.

Tvrtka zapošljava oko 39.000 od svojih 111.500 zaposlenika na lokaciji u Palatinatu. Prema trenutnom ugovoru o gradilištu, otpuštanja iz operativnih razloga isključena su u Ludwigshafenu do kraja 2025. godine.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.