Može li se otkazati ugovor o radu prije prvog dana rada?

Novi ugovor o radu je potpisan, ali novi posao još nije započeo. Odjednom postoji bolja ponuda.
Može li zaposlenik sada dati otkaz brzo – prije nego što je prvi put radio?

N&P:D.A.

Svatko tko traži posao često ima nekoliko razgovora za posao zaredom. Ako tada uspije s poslom, veselje može biti veliko, a ugovor o radu brzo potpisan. Ali ako obećanje o stvarnom poslu iz snova dođe nekoliko dana kasnije, postavlja se pitanje: Kako izaći iz ugovora?

Vrlo jednostavno: otkazom već potpisanog ugovora o radu. To je moguće i prije početka rada, uz dogovoreni otkazni rok, objašnjava Radnička komora Saarlanda. Međutim, postoji jedna iznimka: raskid prije početka usluge može se izričito isključiti ugovorom.

Mogu se podnijeti zahtjevi za naknadu štete

Na temelju ovog pravila vrijedi sljedeće: Poslodavac mora započeti s radom najmanje jedan dan prije nego što može dati otkaz. U pravilu nijedan poslodavac nema ništa od toga – zapreke jednostavnom otkazu prije stupanja na posao još su veće za zaposlenika. To uvelike smanjuje rizik, kaže Johannes Schipp, odvjetnik specijalist za radno pravo i predsjednik radne skupine za radno pravo u Njemačkoj odvjetničkoj komori. Ako zaposlenik prekrši ovu klauzulu, poslodavac može od njega zatražiti naknadu štete ako se ne pojavi.

Čak i ako zaposlenik da otkaz prije prvog dana zaposlenja, mora se pridržavati otkaznog roka navedenog u ugovoru. Ovisno o tome koliko je daleko u budućnosti datum otkaza, može se dogoditi da zaposlenik još neko vrijeme mora preuzeti radno mjesto – ili ne.

Svatko tko raskine ugovor prije nego što je započeo davati svoju obvezu drugom poslodavcu, imajte na umu da iu tom slučaju od poslodavca mogu proizaći zahtjevi za naknadu štete. Iako poslodavac mora dokazati da su zahtjevi opravdani, ugovorno pravo ne treba shvatiti olako, kaže Schipp. Ako poslodavac propusti vrijedan posao otpuštanjem kandidata koji je već bio na primjer, ili ako mora zaposliti skupog privremenog radnika, to bi moglo postati skupo.

Izvor: www.ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.