Novi Sustav ulaska/izlaska (EES) / Odjel EU komisije za migraciju i unutarnje poslove

Sustav ulaska/izlaska (EES)

N&P: D.A.

Entry/Exit System (EES) bit će automatizirani informatički sustav za registraciju putnika iz trećih zemalja,
i nositelja viza za kratki boravak i putnika koji su oslobođeni vize, svaki put kada prijeđu vanjsku granicu EU-a. Sustav će registrirati ime osobe, vrstu putne isprave, biometrijske podatke (otiske prstiju i snimljene slike lica) te datum i mjesto ulaska i izlaska, uz puno poštivanje temeljnih prava i zaštite podataka.

Također će bilježiti odbijanja ulaska. EES će zamijeniti dosadašnji sustav ručnog žigosanja putovnica koji oduzima puno vremena, ne daje pouzdane podatke o prelasku granice i ne omogućuje sustavno otkrivanje osoba koje su prekoračile maksimalno dozvoljeni boravak.

EES će doprinijeti sprječavanju nezakonitih migracija i zaštititi sigurnost europskih građana. Novi sustav također će pomoći bona fide državljanima trećih zemalja da lakše putuju, a također će učinkovitije identificirati osobe koje su prekoračile boravak, kao i slučajeve prijevare isprava i identiteta. Osim toga, sustav će omogućiti širu upotrebu automatiziranih graničnih kontrola i samoposlužnih sustava, koji su brži i ugodniji za putnika.

Za razvoj i upravljanje sustavom odgovorna je Europska agencija za operativno upravljanje velikim IT sustavima u području slobode, sigurnosti i pravde (eu-LISA). Očekuje se da će EES biti operativan krajem svibnja 2023.

Pozadina

EES je jedna od mjera koje se poduzimaju u sklopu Sigurnosne unije i pomoći će u postizanju ciljeva Europske agende o sigurnosti i Europske agende o migracijama posebno u pogledu upravljanja granicama i sprječavanja prekograničnog kriminala i terorizma.

Europska komisija predstavila je prijedlog za EESEN 6. travnja 2016. kao dio revidiranog Paketa pametnih granica. Nakon pregovora s Europskim parlamentom i Vijećem, suzakonodavci su postigli dogovor u srpnju 2017. Uredba o EES-u, zajedno s ciljanom izmjenom Zakonika o schengenskim granicama, usvojeni su 20. studenog 2017. i stupili su na snagu 29. prosinca 2017.

Izvor: www.home-affairs.ec.europa.eu

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.