Schufa skraćuje trajanje pohrane podataka

Schufa skraćuje trajanje pohrane podataka

Izvor: Webseite / www.schufa.de

N&P:D.A.

Tko je i šta je “SCHUFA”?
Schufa Holding AG (vlastito se piše SCHUFA), (ranije SCHUFA e. V. Protection Association for General Credit Protection) je privatna njemačka kreditna agencija sa sjedištem u Wiesbadenu. Dioničari su banke, trgovačka društva i drugi pružatelji usluga. Njihova poslovna svrha je pružiti svojim ugovornim partnerima podatke o bonitetu (bonitetu) trećih osoba.
Schufa ima 943 milijuna podataka o 67,9 milijuna fizičkih osoba i 6 milijuna tvrtki. Schufa svake godine obradi više od 165 milijuna upita o kreditnoj sposobnosti. Od toga, 2,7 milijuna su informacije za potrošače koji žele vidjeti svoje podatke. Zapošljava oko 900 ljudi (od 2019.).
Švedski investitor EQT od početka 2022. godine pokušava preuzeti Schufu, ali dosad nije uspio zbog prava prvenstva postojećih dioničara (zadružne banke i štedionice). Međutim, EQT je i dalje planirao preuzeti barem manji dio Schufe.[2] EQT je na kraju odustao od tih planova.

Nakon zaključenja privatnog stečaja kreditna agencija Schufa pohranjuje podatke dužnika samo šest mjeseci. Schufa reagira na nadolazeću presudu Europskog suda pravde.

Schufa, najvažnija njemačka agencija za izvješćivanje kredita za financijske podatke, već je promijenila svoju praksu prije donošenja sudskih odluka. Odmah stupa na snagu, skraćuje rok čuvanja upisa o završenim privatnim stečajevima s tri godine na šest mjeseci.

Danas je objavio Schufa. Time se želi stvoriti jasnoća i sigurnost za potrošače,
rekla je glasnogovornica za dpa. Tehnička implementacija trajat će nekoliko tjedana.

BGH čeka Europski sud pravde

Odluka kreditne agencije mogla bi predvidjeti nekoliko nadolazećih sudskih odluka. Jutros je Savezni sud pravde (BGH) objavio da trenutno obustavlja postupak u vezi s tim pitanjem kako bi se čekala odluka Europskog suda pravde (ECJ) u dva slična slučaja.

BGH saslušava slučaj bivšeg samozaposlenog iz sjeverne Njemačke koji je u sporu s kreditnom agencijom. (Ref. VI ZR 225/21). Morao je podnijeti zahtjev za stečaj 2013. Stečaj potrošača omogućuje privatnim osobama da se oslobode svojih dugova, čak i ako ne mogu sve vratiti. Na kraju postoji takozvano oslobađanje od ostatka duga. Informacije o tome bit će objavljene na službenom internet portalu šest mjeseci. U slučaju tužitelja, otpust preostalog duga odobren je 2019. i upisan na nacionalni stečajni portal.

Čuvanje podataka duže nego u javnom registru

Schufa je preuzela podatke i spremila ih. Prema njegovim riječima, čovjek zbog toga nije dobio stan za najam. Zatražio je da Schufa izbriše njegove podatke. No, oni su to odbili i pozvali se na pravila ponašanja kreditnih agencija. Nakon toga se takvi podaci čuvaju tri godine, a zatim automatski brišu, pa su u Schufi dostupni znatno dulje nego u javnom registru.

Tužba dotične osobe protiv Schufe završila je na najvišem njemačkom sudu, BGH. No sada želi provjeriti je li uopće potrebna zakonska regulativa posebno za kreditne agencije. Jer od svibnja 2018. godine na snazi ​​je Opća uredba EU o zaštiti podataka u kojoj takve uredbe nema. BGH je stoga već podnio pitanja Europski sud pravde o tumačenju europskog prava.

Iako presuda Europskog suda pravde u Luksemburgu još nije donesena, signali od tamo upućuju na to da će duža čuvanja u kreditnim uredima uskoro vjerojatno biti prošlost. Prije gotovo dva tjedna odgovorni generalni odvjetnik pri Europskom sudu pravde iznio je svoje pravno mišljenje. Sumnjao je da je Schufa smjela podatke o otpustu zaostalog duga nakon stečaja čuvati dulje od javnog registra. Europski suci ne moraju se pridržavati ovog mišljenja pri donošenju odluke, ali ga često koriste kao smjernicu.

Izvor: www.tagesschau.de

16.03.2023 Dali je Schufa-Scoring pred krajem?

23.9.2020 Šta je Schufa?

24.9.2017 Schufaauskunft

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.