Lindner želi više koristiti carinu protiv organiziranog kriminala

Borba protiv organiziranog kriminala

Lindner želi više koristiti carinu protiv organiziranog kriminala

“Još snažnije, fokusiranije i učinkovitije”: Prema planovima ministra financija Lindnera, carina bi trebala ojačati u borbi protiv organiziranog kriminala. U fokusu: pranje novca i nezakonito stečena imovina.

Savezni ministar financija Christian Lindner želi ojačati carinu u borbi protiv organiziranog kriminala (OC) i promicati oduzimanje nezakonito stečene imovine. Političar FDP-a najavio je mjere koje će se provesti do proljeća 2025. godine. To je uključivalo uspostavu borbenog središta za organizirani kriminal u Carinskoj kriminalističkoj policiji, regionalnih istražnih centara za organizirani kriminal u Carinskoj istražnoj službi i financijskom nadzoru rada na crno.

“S novom strategijom, carina će biti još snažnija, fokusiranija i učinkovitija”, rekao je Lindner. “Također koristimo prednosti carine u financijskim istragama.” Osim “održivog kaznenog progona”, važno je “udariti počinitelje tamo gdje ih najviše boli: protupravno stečenom imovinom”. Lindner je dodao da je važno “nastaviti ravnopravnu borbu protiv visoko konspirativnih i pretežno međunarodnih kriminalnih struktura”.

Prema Lindneru, teško je kvantificirati razmjere štete koju je prouzročio organizirani kriminal. Ali radi se o milijardama.

Pojačane su financijske istrage

Daljnji korak trebao bi biti centar za inovacije za tehničku implementaciju i istražnu potporu carini. Također bi se ojačale procesno integrirane financijske istrage na carini, rekao je Lindner. Njihov cilj u sklopu kriminalističke istrage je ući u trag imovini i razotkriti pranje novca.

Posebna carinska jedinica, Financijska obavještajna jedinica (FIU), odgovorna je za istrage pranja novca koje su neovisne o postupku. Prikuplja i analizira izvješća o sumnjivim aktivnostima prema Zakonu o pranju novca. FIU je bila na meti kritika zbog problema u prosljeđivanju izvješća o sumnjivim aktivnostima agencijama za provođenje zakona. Od srpnja će imati novog šefa u Švicarcu Danielu Thelesklafu.

Savezna financijska kriminalistička policija trebala bi započeti s radom 2024

Već prošle godine, Lindner je u dokumentu o ključnim temama najavio da će Savezna financijska kriminalistička policija biti novo federalno tijelo koje će koristiti vlastite ovlasti za borbu protiv pranja novca i financijskog kriminala. Planirani početak rada je 2024. “Želimo ove godine dovršiti idejni i zakonodavni posao”, rekao je Lindner.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.