Pad građevinskih dozvola u Njmeackoj za 30 posto

Najveći pad od 2007 godine

Pad građevinskih dozvola u Njmeackoj za 30 posto

Visoke kamate i oštro povećane cijene građevinskog materijala: Stanogradnja je u krizi.
Suglasnosti za građevinske projekte pale su više nego u zadnjih 16 godina.
Ambiciozni cilj nove gradnje ministra graditeljstva Geywitza mogao bi biti na pred krajem.

Kriza u njemačkoj stanogradnji postaje sve gora: broj građevinskih dozvola pao je u ožujku zbog većeg interesa i materijalnih troškova nego u bilo kojem trenutku u 16 godina. Odobreno je samo 24.500 stanova, odnosno 29,6 posto ili 10.300 manje nego godinu dana ranije, objavio je Federalni zavod za statistiku. Posljednji put snažniji pad zabilježen je u ožujku 2007. s minus 46,5 posto. Brojka kontinuirano pada od svibnja 2022., a od listopada 2022. minus je veći od deset posto.

“Visoki troškovi građevinskog materijala i sve lošiji uvjeti financiranja vjerojatno su pridonijeli padu građevinskih projekata”, objasnili su statističari silazni trend. Zbog podizanja kamata Europske središnje banke (ECB) u borbi protiv visoke inflacije, krediti za gradnju osjetno su poskupjeli.

Od siječnja do ožujka izdano je ukupno 68.700 dozvola za stanove, što je 25,7 posto manje nego u istom razdoblju lani. Brojke uključuju obveze za stanove u novogradnji kao i za nove stanove u postojećim zgradama. Broj obveza gradnje obiteljskih kuća u ožujku je pao iznadprosječno, točnije za 31,1 posto na 14.300. Kuće za dvije obitelji zabilježile su još veći pad od 51,9 posto na 4100.

Stambeni cilj gradnje je nerealan

Čak iu brojčano najjačoj vrsti gradnje, obiteljskim kućama, broj odobrenih stanova značajno je pao, ističu statističari. Ostvaren je minus od 25,2 post

Prema procjenama industrije, ove će godine biti dovršeno u najboljem slučaju 250.000 stanova. Savezna ministrica gradnje Klara Geywitz već je priznala da će novi građevinski cilj koalicije semafora od 400.000 stanova godišnje također biti promašen 2023. godine.

S obzirom na bijedu, industrija nekretnina inzistira na većoj predanosti javnog sektora. Središnji odbor za nekretnine (ZIA) zagovara savezni program zajma s dva posto kamata. “Ako su prinosi na nekretnine dva do tri posto, a kamata na kredit četiri posto, nitko ne može graditi”, rekao je predsjednik ZIA-e Andreas Mattner. “Stoga moramo radikalno promijeniti okvirne uvjete.”

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.