Dan očeva posebno je uočljiv u statistici nesreća

Pijan na praznik

Dan očeva posebno je uočljiv u statistici nesreća

Grupe muškaraca koji piju šetajući: ova je slika poznata u Njemačkoj na Dan očeva.
No, državni praznik ima i lošu stranu: statistika pokazuje odstupanje u prometnim nesrećama
pod utjecajem alkohola.

Na blagdan Uzašašća, takozvani Očev dan, već se godinama potvrđuje tužno pravilo: na državni blagdan redovito se događa neobičan vrhunac statistike nesreća u smislu broja nesreća izazvanih alkoholom. To u pravilu uključuje sve nesreće u kojima su sudjelovala vozila u kojima je jedan od sudionika imao najmanje 0,3 promila alkohola u krvi. Kolebanja u statistici ima i na Novu godinu, nešto manje izraženo na Praznik rada (1. svibnja).

Kao što je nedavno objavio Statistički ured Sjever, alkohol je bio uključen u svaku treću nesreću na Očev dan u Hamburgu 2022. – što je veći udio nego bilo kojeg drugog dana u godini. Zasad su podaci za cijelu državu dostupni samo za 2021. godinu: Čak se i tada Dan očeva isticao s najviše nesreća uzrokovanih alkoholom u svibnju. Sa 182, međutim, bilo ih je manje u apsolutnim brojevima nego prethodnih godina, ali Savezni ured za statistiku (Destatis) ističe da su ograničenja slavlja i gastronomije povezana s pandemijom bila jedan od razloga za to. Jedno je sigurno: čak i prethodnih godina, na Dan očeva redovito je dolazilo do nesreća povezanih s alkoholom.

Grupe muškaraca koji piju šetajući

Međutim, pitanje uzroka nije jasno razjašnjeno. Nema znanstvenih istraživanja o tome. Očito je, međutim, da je to povezano s tradicijom da na Dan očeva grupe muškaraca s alkoholom u prtljazi – ili upregnutih u ručna kolica – idu okolo i opijaju se. Prema povjesničarima, ovaj se običaj vjerojatno razvio u Njemačkoj krajem 19. stoljeća. Državni praznik i često lijepo vrijeme u ovo doba godine bili su dobar razlog za to.

Iz statistike također nije jasno koje su se nesreće dogodile na Dan očeva. Iako postoje ekstremi u ukupnom broju nesreća povezanih s alkoholom u kojima su sudjelovala vozila, statistika ne pokazuje da je više ljudi poginulo ili ozlijeđeno zbog toga.

A vožnja u pijanom stanju nije problem samo na Dan očeva. “Nesreće pod utjecajem alkohola posebno su česte vikendom”, kaže web stranica Destatis. Otprilike četvrtina njih pala je u subotu, a petina u nedjelju. U nesrećama izazvanim alkoholom u 2021. ozlijeđeno je ukupno 16.426 osoba. Od toga ih je umrlo 165. U prosjeku je svaki drugi dan smrtno stradao u nesreći u kojoj je bio utjecaj alkohola.

Kada je pod utjecajem alkohola, često je masivan

Što možete učiniti u vezi s tim? Udruga TÜV, primjerice, poziva na raspravu o strožim sankcijama poput većih kazni i oduzimanja vozačke dozvole. Zalaže se i za snižavanje alkohola u krvi za nalog medicinsko-psihološkog vještačenja (MPU) – tzv.idiot test – s 1,6 promila na 1,1 promila. Prema Saveznom uredu za statistiku, 2021. godine oko 70 posto vozača koji su sudjelovali u nesreći uzrokovanoj alkoholom koja je uključivala tjelesne ozljede imalo je najmanje 1,1 promila u krvi – i stoga su bili “apsolutno nesposobni za vožnju u smislu sudske prakse” . Jedan od pet čak je imao razinu alkohola u krvi veću od 2,0.

Ali ima i dobrih vijesti: trend nesreća povezanih s alkoholom dugoročno opada. Godine 1975. bilo je 51 593 nesreća povezanih s alkoholom i tjelesnih ozljeda, od tada je broj pao za gotovo tri četvrtine. Godine 1975. udio nesreća s ozljedama bio je tri puta veći nego 2021. godine.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.