Semafor koalicija pristaje na pojednostavljenje dobivanja njemackog drzavljanstva

Nacrt zakona je predstavljen

Semafor koalicija pristaje na pojednostavljenje dobivanja njemackog drzavljanstva

Semafor je dogovorio reformu zakona o dobivanja njemackog drzavljanstva.
Uglavnom, migranti bi trebali brže dobiti njemačku putovnicu.
Na inzistiranje FDP-a, prvotni nacrt je postrožen u dvije točke.

Nakon dugih rasprava, semafor koalicija dogovorila je temeljnu reformu zakona o državljanstvu. Odgovarajući nacrt zakona dostupan je glavnom studiju ARD-a. O tome su prvi izvijestili “Süddeutsche Zeitung”, “Bild” i “Rheinische Post”.

Reforma predviđa značajno pojednostavljenje dobivanja njemackog drzavljanstva i integracije. Na primjer, migranti bi trebali moći postati državljani nakon samo pet godina u Njemačkoj umjesto prethodnih osam godina. U slučaju “posebnih integracijskih postignuća” kao što su dobro znanje jezika, volonterski rad ili vrlo dobar radni učinak, naturalizacija bi trebala biti moguća nakon tri godine.

Samo usmeni jezični certifikati za osobe starije od 67 godina

Djeca rođena u Njemačkoj čiji su roditelji stranci također bi trebala brže postati Nijemci, prema nacrtu zakona na 49 stranica oko kojeg su se dogovorili savezna ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser i ministar pravosuđa Marco Buschmann iz FDP-a. Uvjet: jedan roditelj mora legalno živjeti u Njemačkoj pet godina. Prije se to primjenjivalo tek nakon osam godina. Prema izvješću, Faeser želi ukloniti certifikate o pisanom poznavanju jezika kao uvjet za starije osobe starije od 67 godina. Umjesto toga, ubuduće bi trebali samo dokazati vještinu govornog jezika.

Jedna od dalekosežnih promjena je da se više ne morate odreći prethodnog državljanstva. Staro pravno načelo ionako više ne odgovara praksi, navodi list. Godinama se većina dobivanja drzavljanstva provodi unatoč drugoj nacionalnosti.

Nemogucnost dobivanja drzavljanstva za određena kaznena djela

FDP je posebno kritizirao prve reformske planove u studenome u semafor koaliciji. Revidirani nacrt to uzima u obzir. Kaznena djela počinjena iz antisemitskih, rasističkih, ksenofobnih ili drugih neljudskih motiva sprječavaju dobivanja drzavljanstva. “Nema nikakve tolerancije”, naglasio je savezni ministar unutarnjih poslova Faeser u studiju glavnog grada ARD-a. “Ako ne dijelite naše vrijednosti, ne možete postati Nijemac.” Ubuduće bi državni odvjetnici trebali aktivno prijavljivati ​​takve zločine imigracijskim vlastima kako bi spriječili dobivanja drzavljanstva u takvim slučajevima.

Osim toga, sada vrijedi sljedeće: Svatko tko želi biti njemacki drzavljanin u Njemačkoj mora biti ekonomski integriran. Stoga mora biti moguće zaraditi za život za sebe i članove vlastite obitelji bez beneficija prema Drugoj ili Dvanaestoj knjizi Socijalnog zakonika.

Iznimke se odnose na takozvane gostujuće radnike i ugovorne radnike koji su u bivši DDR ušli prije 1990. godine. Od ovog pravila izuzeti su i “gornji” koji rade puno radno vrijeme i koji su bili zaposleni najmanje 20 mjeseci u posljednje dvije godine. Također postoje iznimke za bračne parove koji rade puno radno vrijeme i registrirane civilne partnere s malodobnom djecom.

Nacrt će danas ići u savezne države i saveze na raspravu. Očekuje se da će vlada usvojiti zakon tijekom ljeta. “Želimo da ljudi koji su postali dio našeg društva mogu pomoći u demokratskom oblikovanju naše zemlje”, navodi je Faeser.

To je također ključno “za privlačenje kvalificiranih radnika koji su nam hitno potrebni”. Reformom imigranti više ne bi bili prisiljeni “odreći se dijela svog identiteta”. Ovo je “promjena paradigme”.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.