Zašto toliko njegovatelja dolazi i opet odlazi?

Strano njegovateljsko osoblje

Zašto toliko njegovatelja dolazi i opet odlazi?

U njemačkom zdravstvenom sektoru već sada nedostaje radnika,
a 2035. nepopunjeno bi moglo ostati 1,8 milijuna radnih mjesta.
Novi zakon trebao bi pomoći, a stručnjaci pozivaju i na veću otvorenost i spremnost
na integraciju iz njemačkog društva.

Kad medicinska sestra Romy Padilla nazove svoju majku, zvuči kao da je sretan u Njemačkoj: pacijenti u Berlinu sretni su što je on tamo, kaže 30-godišnjak. Umjesto da radi dvanaest sati neprekidno, kao što je radio na Filipinima, ovdje ima fiksne pauze i slobodne dane. Uz to i dobru plaću, od koje veliki dio šalje kući. Telefonski ne otkriva da i dalje nije baš sretan:

“Ne govorim ništa o svojim problemima ovdje u Njemačkoj jer ne želim da se moja majka brine.
Zato ću prvo reći, da je sve dobro.”

Ali istina je drugačija. Nakon gotovo dvije godine u Berlinu – nakon nekoliko tečajeva njemačkog i položenog specijalističkog ispita – kvalificirana medicinska sestra razmišlja o ponovnom odlasku iz Njemačke. Prema studijama, on nije jedini. U prosjeku svaki deseti imigrant ponovno napušta Njemačku. Romy Padilla:

“Prije svega, rekao bih da je sustav ovdje dobar. Ali moram razmisliti. Jer nisam zadovoljan. Primjerice, kada su u pitanju zahtjevi za godišnjim odmorom i raspored rada, strani su kolege na zadnjem mjestu. Njemačke kolege su na prvom mjestu. I ne mislim da je to dobro.”

Njemačka posebno zapošljava kvalificirane radnike

“Triple Win” naziv je programa s kojim je 30-godišnjak prije gotovo dvije godine došao u Njemačku. U slobodnom prijevodu to znači: prednosti za sve tri uključene strane. Za Njemačku, zemlju regrutiranja, kvalificirane radnike i njihove zemlje porijekla. Već točno deset godina GIZ zajedno s Federalnim zavodom za zapošljavanje ciljano zapošljava stručnjake. Zemlje partneri programa Triple Win su Bosna i Hercegovina, Tunis, Indonezija, Indija, Vijetnam i Filipini. Drugim riječima, zemlje u kojima dobro obučeni ljudi poput Romy Padille teško nalaze posao – dok su u Njemačkoj očajnički traženi. Prema studiji revizorske kuće PwC, 1,8 milijuna radnih mjesta moglo bi ostati upražnjeno u sektoru zdravstva 2035. godine zbog nedostatka kvalificiranih radnika.

Problem nedostatka kvalificiranih radnika već je sveprisutan u cijelom Berlinu, kaže Martina Henke, direktorica odjela za njegu bolničkog operatera Vivantes: „10.000 slobodnih radnih mjesta u sektoru njegovatelja, tj. u bolničkom sektoru u Berlinu, zapošljava većinu mojih zaposlenika svakog dan. I rekao bih da u slučaju voditelja odjela – to je razina koja je primarno odgovorna za regrutiranje, za akviziciju – to im sada zauzima 70 posto radnog vremena. I svi mi radimo s takozvanim poticajima, tako da naši zaposlenici dobiju bonus kad zapošljavaju druge kolege na praznom tržištu kvalificirane radne snage.”

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.