Bundestag usvojio kontroverznu reformu o skrbi

Veći doprinosi od srpnja

Bundestag usvojio kontroverznu reformu o skrbi

Od srpnja će se, prema saborskoj odluci, povećati doprinosi za zbrinjavanje zaposlenika i poslodavaca.
Od 2024. brižni će rođaci imati koristi i primati više novca. Karl Lauterbach u Bundestagu priznaje da zakon “nije savršen”. Zastupnici pacijenata posebno kritiziraju jedan aspekt reforme.

Bundestag je odobrio planove za milijardu eura vrijednu reformu osiguranja za dugotrajnu skrb. Nacrt zakona Semafor koalicije odobren je u petak s 377 glasova za, 275 protiv i dva suzdržana. Odbor za zdravstvo ovaj je tjedan ponovno ponegdje napravio izmjene. Reforma predviđa povećanje doprinosa za skrb zaposlenika i poslodavaca od srpnja, a od sljedeće godine i veće naknade za njegovatelje.

Osobe koje njeguju osobe u potrebi za njegom u kući, prema zakonu, od 1. siječnja 2024. dobivaju pet posto veću pomoć za njegu. Neposredno prije glasovanja, takozvani proračun za pomoć ponovno je upisan u nacrt zakona kako bi se omogućilo da članovi obitelji budu zastupljeni. Istodobno je, međutim, planirano povećanje novčanih i nenovčanih naknada za skrb od 2025. smanjeno s pet na 4,5 posto. Zastupnici pacijenata izrazili su snažnu kritiku.

Kako bi se financirala cjelokupna reforma, opća stopa doprinosa za osiguranje za dugotrajnu skrb s 3,05 posto bruto plaće 1. srpnja povećava se na 3,4 posto. Plaća ga pola zaposlenik, a pola poslodavac. Istodobno će se prirezi za osobe bez djece povećati s 0,35 na 0,6 postotnih bodova. To bi trebalo donijeti ukupni dodatni prihod od 6,6 milijardi eura godišnje.

“Povećali smo osiguranje za dugotrajnu njegu sa 60 na 67 milijardi. To će rasteretiti rodbinu koja pruža njegu, a posebno one kojima je potrebna bolnička njega. Izdaci za osiguranje za dugotrajnu njegu udvostručit će se u osam godina. Ali vrijedi svakog eura, nijednog robota nije briga.” rekao je savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach na Twitteru.

U Bundestagu je također rekao:

“Znam da ovaj zakon nije savršen zakon i mi ćemo nastaviti.”

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.