Reforma skrbi će se sljedeće promijeniti

Veći doprinosi i naknade

Reforma skrbi će se sljedeće promijeniti

Zaposlenike čekaju promjene u doprinosima za skrb: osobe bez djece ubuduće će morati plaćati više,
a obitelji s više djece nešto manje. Osvojeni novac u krajnjoj liniji ide onima kojima je potrebna njega. Prednosti se povećavaju i za dom i za kućnu njegu.

S obzirom na sve veće troškove skrbi, trebale bi postojati olakšice za one kojima je potrebna skrb – ali i veći doprinosi, osim za obitelji s više mlađe djece. Bundestag je donio zakon ministra zdravstva Karla Lauterbacha kojim se namjerava osigurati financijska sigurnost za osiguranje dugotrajne skrbi do 2025. godine. Pregled ključnih točaka:

Više novca za kućnu njegu:

Naknada za njegu i njegu, koja je posljednji put povećana 2017., od 1. siječnja 2024. povećava se za pet posto, kao i iznosi naknada u naravi. Doplatak za njegu namijenjen je osobama kojima je potrebna njega, a ne žive u institucijama. Možete ga slobodno koristiti, npr. za njegu. Ovisno o stupnju skrbi, to je između 316 i 901 eura mjesečno. Oko četiri milijuna ljudi zbrinuto je kod kuće.

Godišnji budžet za pomoć kod kuće:

Sada bi trebao postojati i proračun s olakšicama za njegu u kući. Namjera mu je objediniti usluge preventivne i kratkotrajne skrbi – tj. da je skrb osigurana ako je rodbina ne može učiniti. Od 1. srpnja 2025. do 3539 eura godišnje može se koristiti fleksibilno i bez prethodnog roka od šest mjeseci za prvo korištenje. Za roditelje djece kojoj je potrebna skrb do 25 godina s razinom skrbi 4 ili 5, proračun bi trebao biti dostupan od 1. siječnja 2024. s 3386 eura, a do srpnja 2025. također će se povećati na do 3539 eura.

Naknada za njegu zaposlenih osoba

Od 2024. godine proširuje se potpora za osobe koje su privremeno nesposobne za rad jer im je srodnik potreban za njegu. Do sada ste primali pomoć za njegu najviše deset dana u godini, što iznosi do 90 posto neto plaće za to vrijeme. Deset dana bi ubuduće trebao “moći koristiti svaki bliži srodnik kojem je potrebna njega”.

Zajednicke toplice

Brižnim rođacima ponekad je zbog vlastitog zdravlja potreban i boravak u ustanovi za prevenciju ili rehabilitaciju – na primjer za liječenje. Pod određenim uvjetima moguće je da osoba kojoj je potrebna njega o kojoj skrbite bude primljena u ustanovu tijekom takvog boravka. Tu mogućnost sada treba proširiti.

Više novca za njegu u kući:

Olakšice za stanovnike uvedene početkom 2022. povećavaju se do 1. siječnja 2024. Osobni doprinos za čistu skrb trebao bi se u prvoj godini boravka u domu smanjiti za 15 umjesto dosadašnjih 5 posto, u drugoj godini za 30 umjesto 25 posto, u drugoj godini za 50 umjesto 45 posto, a od četvrte godine za 75 umjesto od 70 posto. Pozadina ovoga je da osiguranje za njegu – za razliku od zdravstvenog osiguranja – snosi samo dio troškova za čistu njegu. U domu se također plaćaju troškovi smještaja, prehrane i ulaganja u objekte.

Povećanje doprinosa za skrb:

Opća stopa doprinosa raste s 3,05 na 3,4 posto bruto plaće. Poslodavac snosi polovicu toga. Istodobno će se prirezi za osobe bez djece povećati s 0,35 na 0,6 postotnih bodova. Ovaj dodatak morate platiti sami, poslodavac nije uključen.

Niži teret doprinosa za obitelji:

Konkretno, doprinos za skrb za veće obitelji značajno se smanjuje za vrijeme trajanja odgojne faze do 25. godine djeteta u pitanju – postupno za svako dijete. Od dvoje djece trebalo bi platiti – na temelju udjela zaposlenih koji trenutno iznosi 1,525 posto – manje nego danas. S dvoje djece udio zaposlenih ubuduće bi trebao biti 1,45 posto, s troje djece 1,2 posto, s četvero djece 0,95 posto te s petero i više djece 0,7 posto. Ako je dijete starije od 25 godina, pripadajući odbitak se ne primjenjuje. Ako su sva djeca izvan razdoblja podizanja djeteta, doprinos za jedno dijete primjenjuje se trajno, čak i ako ste u mirovini.

Dinamično povećanje naknada u novcu i naravi:

Predviđena su i dva nivoa kako bi se dodatno povećala sva novčana i nenaturalna davanja. 1. siječnja 2025. trebalo bi doći do povećanja od 4,5 posto umjesto prvotno zamišljenih 5 posto – zauzvrat još uvijek zabilježen proračun. 1. siječnja 2028. naknade se povećavaju na temelju stope inflacije u tri prethodne godine.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.