Željeznički sindikat EVG prijeti novim štrajkom upozorenja

Željeznički sindikat EVG prijeti novim štrajkom

Trenutna željeznička ponuda naišla je na malo odobravanja EVG-a. Sindikat želi nastaviti pregovore,
ali Deutsche Bahn odbija. Ova škakljiva situacija ponovno može završiti štrajkom,
izvijestili su iz sindikata željezničara. Odluka bi trebala biti donesena u sljedećih nekoliko dana.

Putnici koji putuju vlakom moraju biti spremni na daljnje štrajkove. “Opcija za štrajkove je na stolu”, rekao je pregovarač EVG-a Kristian Loroch u Berlinu nakon odbijanja najnovije tarifne ponude Deutsche Bahna. Time su odbijeni daljnji pregovori jer sindikat nije odustao od svojih prvotnih zahtjeva. Loroch je rekao da će pregovaračka komisija raspravljati ove srijede i podnijeti preporuku komisiji za kolektivne pregovore. – Onda će odluka biti donesena u sljedećih nekoliko dana. Prvo se razmišlja o daljnjim štrajkovima upozorenja, ali dolazi u obzir i glasanje za štrajk na neodređeno vrijeme.

EVG ne vidi bitne zahtjeve u trenutnoj ponudi željeznice. “Ono što je trenutno na stolu je socijalno nepravedno”, rekao je pregovarač Kristian Loroch. To znači gubitak stvarnih plaća za zaposlenike Deutsche Bahna.

Državna tvrtka prethodno je odbacila daljnje pregovore s EVG-om: “Trenutno je besmisleno jer se EVG ne miče ni milimetra”, rekao je direktor ljudskih resursa DB-a Martin Seiler. Paušalno odbijanje treće, opet znatno poboljšane ponude željeznice od strane EVG-a je “neshvatljivo”. Sindikat ne popušta i ne daje prijedloge rješenja. “Ona samo tvrdoglavo inzistira na svojim početnim zahtjevima.” Konstantno punjenje vlaka u konačnici dovodi do kolektivnog ugovora o kreditu i opterećenja poreznih obveznika.

Željeznice su tijekom pregovora prošlog tjedna postupno obećavale dvanaest posto za niže plaće. Srednje skupine trebale bi dobiti ukupno deset posto više, a gornje osam posto. Prva faza povećanja stoga bi trebala uslijediti ove godine. Uz to, postoji i premija za postupnu kompenzaciju inflacije u ukupnom iznosu od 2850 eura, koja se od srpnja ove godine može plaćati bez poreza i carine. Rok bi trebao biti 24 mjeseca.

Sindikat, s druge strane, traži fiksni iznos od najmanje 650 eura mjesečno više ili dvanaest posto za gornje plaće. Prema njihovoj zamisli, rok bi trebao biti samo dvanaest mjeseci. EVG je dosad striktno odbijao jednokratna plaćanja. EVG je već dva puta paralizirao željeznički promet u tekućem sporu oko plaća štrajkovima upozorenja. Treći radni spor, koji je trebao trajati 50 sati, sindikat je u kratkom roku prekinuo nakon što je pred Radničkim sudom u Frankfurtu postigao nagodbu s Deutsche Bahnom o jednoj od spornih točaka.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.