Može li kolega predati moju prijavu za bolovanje (Krankmeldung)?

Zakon o radu

Može li kolega predati moju prijavu za bolovanje (Krankmeldung)?

Poslodavac opominje zaposlenika jer se nije sam prijavio da je bolestan,
već je to zamolio kolega – tko je u pravu?

Radni sud u Emdenu odlučio je da se list za bolovanje ne mora nužno predati osobno nadređenom, već ga može sastaviti i dostavljač (br. spisa 2 Ca 263/21). Ako poslodavac stoga izda upozorenje, ono nije učinkovito i upozorenje se mora ukloniti.

Kako je bio slučaj?

Bravar se ozlijedio na radnom mjestu i odlučio se odmah otići liječniku. Svoju nesposobnost nije osobno prijavio svom rukovoditelju, već je zamolio kolegu da to sredi i napustio je radno mjesto. Kolega je također donio poruku o bolesti direktno prema dogovoru. Poslodavac je izdao upozorenje s obrazloženjem da se zaposlenik trebao osobno javiti na bolovanje. Zaposlenik nije prihvatio ovo upozorenje i žalio se pred radnim sudom.

Presuda

U stavku 5. Zakona o nastavku plaćanja plaće (Entgeltfortzahlungsgesetz) propisana je obveza radnika da odmah obavijeste poslodavca o svojoj spriječenosti za rad i njezinom vjerojatnom trajanju. Odmah znači bez krivog oklijevanja, tj. načelno odmah prvog dana bolesti, a najkasnije na početku rada. Slanje pisma poštom, primjerice, više ne bi bilo trenutačno, nego bi se morao odabrati oblik prijenosa koji odmah stiže do poslodavca, poput javljanja na bolovanje ili odjave e-mailom.

Suci rada su se složili sa zaposlenikom da je tu obvezu ispunio. Iako vrlo osobna komunikacija može biti preporučljiva u sklopu dobre i povjerljive suradnje, ona nije zakonski obvezna. Listu za bolovanje može ispuniti i dostavljač kao što je član obitelji ili – kao ovdje – kolega. Tada nema povrede obveze iz ugovora o radu koja bi mogla dovesti do izricanja upozorenja. Poslodavac je stoga poražen i morao je opomenu ukloniti iz kadrovskog dosjea (Personalakte).

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.