Proizvođač guma Goodyear želi otpustiti 550 radnika u Fuldi

Savezna država Hessen

Proizvođač guma Goodyear želi otpustiti 550 radnika u Fuldi

Proizvođač guma Goodyear želi radikalnim rezom ukinuti polovicu radnih mjesta u tvornici Fulda.
O najavljenom gubitku 550 radnih mjesta sada treba pregovarati s radničkim vijećem.
Raspored je već postavljen.

Proizvođač guma Goodyear najavio je veliko ukidanje radnih mjesta u svojoj tvornici Fulda. Tvrtka želi otpustiti polovicu radne snage. Radna mjesta za 550 zaposlenika su u prodaji, najavio je glasnogovornik Goodyear Germany Dominic Stenzel. “To je teška, ali nužna odluka”, rekao je. “Smanjenje kapaciteta” trebalo bi biti dovršeno do kraja 2024., rekao je Stenzel za HR u petak.

Trenutno u tvornici Fulda radi 1.150 zaposlenika. Radnici su obaviješteni na radnom sastanku u četvrtak. Uskoro će biti pregovori s radničkim vijećem o smanjenju broja zaposlenih, rekao je Stenzel.

Radničko vijeće ogorčeno – sindikat odbija planove

Zamjenik predsjednika radničkog vijeća Klaus Korger rekao je da su zaposlenici bili šokirani planovima. “Objava je bila kao šamar. Ovdje je grobarsko raspoloženje.” Mnogi zaposlenici u tvrtki su desetljećima, a cijele obitelji financijski ovise o poslovima.

Od 2019. Goodyear je napravio velika ulaganja u Fulda kako bi osigurao konkurentnost. “Stoga sam bio uvjeren da smo spremni za budućnost i da nema više kadrovskih mjera”, rekao je Korger.

Alexander Wiesbach iz sindikata IGBCE dodao je da planovi neće biti prihvaćeni. “Pratit ćemo pregovore i nadamo se da ćemo moći pokazati alternativno rješenje, što znači da će biti smanjen manji broj zaposlenih”, rekao je Wiesbach za HR, a kako će se to točno nastaviti trebalo bi odlučiti u narednim danima.
“Udarac na grad”

Grad Fulda bio je pogođen planiranim radikalnim liječenjem. Glasnogovornik grada Johannes Heller za hr je rekao: “Ovo je udarac gradu Fuldi.” Jer radi se o tradicionalnoj tvrtki koja je mnogima poznata i koja daje mnoge poslove.

Heller nastavlja: “Sada moramo vidjeti kako se možemo nositi sa situacijom, kakve ona ima posljedice za grad i regiju. U kontaktu smo s upravom. Bit će daljnjih razgovora.”

Prema Goodyearu, tvornica Fulda i tradicionalna marka guma Fulda ostat će na mjestu unatoč najavljenim mjerama štednje. “Današnja objava nema utjecaja na marku guma Fulda, koja ostaje u našem portfelju proizvoda s više marki.” Prema informacijama, gume Fulda proizvode se u nekoliko proizvodnih pogona u Europi, Bliskom istoku i Africi te prodaju u zemlji i inozemstvu.

Cilj: smanjiti troškove

Glasnogovornik Goodyeara rekao je da je razlog planiranog smanjenja radnih mjesta: “Moramo smanjiti naše strukturne troškove kako bismo povećali svoju konkurentnost.” Razvoju su pridonijeli slabljenje gospodarstva, pad potražnje kupaca i posljedice inflacije. Smanjenje tvornice Fulda omogućuje poboljšanje iskorištenosti kapaciteta drugih tvornica.

Kako bi se operativne strukture učinile tanjima, razine upravljanja tvornicama u Fuldi i Hanau (Main-Kinzig) trebale bi se spojiti, kako je rekao Stenzel.

U 2019. više od 1000 radnih mjesta u Hessenu već je ukinuto

Ovo nije prvi put da je Goodyear napravio velike uštede. Već 2019. ukinuto je 450 radnih mjesta u Fuldi i 600 u Hanau. Zauzvrat, tvrtka je obećala uložiti oko 113 milijuna eura u lokaciju kako bi povećala performanse i produktivnost modernom tehnologijom. “Stoga smo uvjereni da će se tvrtka dugoročno držati stranice”, rekao je Heller.

Prema Goodyear Dunlopu, jedan je od najvećih proizvođača guma u Njemačkoj i zapošljava više od 5000 ljudi. Trenutačno bi trebalo biti otpuštanja samo u Fuldi, kako je rekao Stenzel.

Uz Fuldu i Hanau, tvrtka ima lokacije u Kölnu (NRW), Fürstenwaldeu (Brandenburg), Riesi (Saska), Philippsburgu (Baden-Württemberg) i Wittlichu (Rhineland-Pfalz). Ima 72.000 zaposlenika na 55 lokacija u 23 zemlje svijeta. Robne marke tvrtke među ostalima uključuju gume Goodyear, Dunlop i Fulda.

Izvor: Hessischer Rundfunk / tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.