Mladi muškarci – zastarjeli uzori / 2.dio

Anketa o muževnosti

Mladi muškarci – zastarjeli uzori / 2.dio

Pokaz osjećaja nije poželjan

Iskazivanje osjećaja nije baš visoko na listi ispitanika. Tanka većina izjavila je da su se tada osjećali slabo i ranjivo. U isto vrijeme, gotovo dvije trećine reklo je da se ponekad osjećaju tužno, usamljeno ili izolirano iznutra. Prema studiji, 71 posto vjeruje da moraju sami riješiti osobne probleme bez traženja pomoći.

Zdravstvene probleme zanemaruje polovica ispitanih, pretpostavljajući da će nestati sami od sebe.

Budite “pravi muškarac”.

Prema studiju, mladićima je bitan njihov vanjski izgled. 59 posto je reklo da čini mnogo kako bi imalo atletsko i mišićavo tijelo. Ovim i svojim izgledom većina njih želi pokazati da je “pravi muškarac”. Gotovo dvije trećine kaže da se voli natjecati s drugima, 43 posto kaže da voli voziti, a sličan broj se slaže da ponekad popiju toliko alkohola da ne znaju što su učinili.

Prema studiji, većina ispitanih muškaraca mirna je sa sobom i svojom slikom o muškarcima. U isto vrijeme, većina osjeća pritisak da se promijeni. Nešto više od polovice spremno je dalje se razvijati, dok bi 38 posto željelo da ih se pusti na miru.

Žene imaju drugačija očekivanja

Žene su također pitane o njihovoj slici muškosti u studiji i tvrdnje se značajno razlikuju. 77 posto smatra da bi svaki muškarac sada trebao znati kakvo se ponašanje od njega očekuje kada je u pitanju ravnopravnost. Svaki četvrti zahtijeva da se muškarci odreknu privilegija moći. Isto toliko je reklo da muškarci danas teško pronalaze svoju ulogu, a oko 20 posto bi im pomoglo. Oko deset posto žena smatra da muškarci zlorabe svoju moć i da je stoga potreban pritisak.

Izvor:tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.