Ljetni posao s lošim stranama

Manjak spasilaca
N&P: D.A.

Ljetni posao s lošim stranama

Ljeto je tu, ali vanjski bazeni su sve češće zatvoren. Voditeljima vanjskih bazen nedostaje 3000 plivača spasilaca (Bademeister ili Rettungsschwimmer). Posao na rubu bazena ima svoje lijepe strane, ali sa sobom nosi puno odgovornosti – i malo novca.

Spasilac u plivanju Armin Bölke je sretan: konačno je najbolje vrijeme za otvoreni bazen i ljudi hrle k njemu u bazen. Napokon ponovno udisanje mirisa klora i hrskavih krumpirića uz kupanje.

Ovaj 61-godišnjak iz Mundelsheima u okrugu Ludwigsburg u Baden-Württembergu sebe naziva “šampionom u plivanju”, a ne “spasiocem”. Uostalom, on ispod sebe ima “bazen”, a ne “kadu”, smije se muškarac na rubu bazena i dodaje: “Imam četiri posla u jednom: spasilac sam, tehničar, ponekad policajac časnik i psiholog.”

Puno odgovornosti, malo novca

“Dobro ti je Armine, cijeli dan si u bazenu i za to si plaćen”, doziva ga kupač s ruba bazena. “Oh, posao iz snova”, uzvraća spasilac. Posao je odgovoran, s nepovoljnim radnim vremenom vikendom i praznicima. Posao je također loše plaćen. Početna plaća je 2200 eura bruto.

Jedan od razloga zašto je stručno osoblje za vodenje bazena – kako se službeno zove – prijeko potrebni. Postoji prava kriza spasilaca, kritizira Bölke. Savezna udruga njemačkih prvaka u plivanju (BDS) procjenjuje da ih se oko 3000 vodi kao nestale u cijeloj zemlji – a broj se povećava.

Strah od društva neplivača

Posljedica nedostatka osoblja: Prema njemačkom društvu za spašavanje života (DLRG), oko 80 od više od 6000 unutarnjih i vanjskih bazena zatvori se svake godine. Još jedna posljedica umiranja bazena: sve manje djece može držati glavu iznad vode. Od desetogodišnjaka, 59 posto ne zna sigurno plivati. DLRG to pripisuje i činjenici da se sve više satova plivanja otkazuje. Bölke se boji da će postojati društvo neplivača.

Kupači su ti koji pate

Bölke je već zimi tražio novog kolegu za svoj vanjski bazen u Mundelsheimu – uzalud. “Sad moramo skratiti radno vrijeme, na žalost kupača”, kaže i odmah zatim doziva dvoje mladih: “Hej ljudi, oprezno s loptom! Ima kupača, opasno je. Inače ću oduzet ću ti loptu.”

Armin Bölke zabrinut je zbog niske plaće. Uostalom, on i njegovi kolege snose veliku odgovornost: moraju nadzirati 375 četvornih metara vodene površine.

Tužno iskustvo ima traga i danas: na početku karijere devetogodišnji dječak se utopio tijekom smjene. Bölke si nije mogao pomoći, kaže danas. Roditelji su prekršili svoju dužnost skrbi. “Svi očajnički pokušaji reanimacije nisu ga mogli spasiti. I danas vidim dječaka kako leži”, kaže vidno dirnut.

Vanjski bazen kao odraz društva

„Takav vanjski bazen je odraz društva“, kaže Bölke – s nedostatkom poštovanja, neredima i pijanicama koje maltretiraju žene. Jednom je morao zvati policiju zbog droga.

U 20 sati s radom završava i spasilac. Zatim ima vanjski bazen Mundelsheim, koji je slikovito smješten između Neckara i vinograda, samo za sebe. “Moj najbolji trenutak dana”, kaže Bölke – i skače na glavu u vodu.

Izvor: tagesschau.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.