Znatno više bankrota poduzeća u Njemačkoj

Znatno više bankrota poduzeća u Njemačkoj

N&P: D.A.

U krizi zadnje dvije godine država je dala veliku potporu mnogim tvrtkama. Tako su mogle preživjeti.
No, mnogi od njih nakon te dvije godine odustaju, a broj nelikvidnosti se značajno povećava.

Trenutna recesija radi ostalo.

Broj insolventnosti poduzeća u Njemačkoj značajno je porastao u srpnju. U tom se mjesecu gotovo četvrtina (23,8 %) više tvrtki prijavila za standardne stečajne postupke nego u istom mjesecu prošle godine, prema podacima Saveznog ureda za statistiku u Wiesbadenu. U lipnju je već zabilježen porast od 13,9 %.

Broj insolventnosti poduzeća kontinuirano raste od kolovoza 2022. Postupci se uključuju u statistiku tek nakon prve odluke stečajnog suda. Stoga je stvarno vrijeme podnošenja zahtjeva za insolventnost u mnogim slučajevima oko tri mjeseca ranije, objasnilo je tijelo.

Sada su dostupne konačne brojke za svibanj: u tom su mjesecu njemački okružni sudovi prijavili 1478 korporativnih stečajeva, 19 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Lokalni sudovi procjenjuju potraživanja vjerovnika na gotovo 4 milijarde eura. U svibnju 2022. iznosio je gotovo 2,2 milijarde eura.

Logistika i transport teško pogođeni

Na temelju 10.000 poduzeća, u svibnju je bilo ukupno 4,4 insolventnosti. Najviše insolventnosti na 10.000 poduzeća bilo je u sektoru prometa i skladištenja sa 8,7 slučajeva, a slijede ostale gospodarske usluge, poput agencija za privremeno zapošljavanje, sa 7,4 slučaja. Manje je stečajeva u sektoru energetike. Osim toga, u svibnju je prijavljeno 5.679 bankrota potrošača, 3,7 % manje nego godinu ranije.

Posljednjih godina državne potpore i djelomično obustavljena obveza pokretanja stečaja držale su broj stečajeva tvrtki na niskoj razini – unatoč koroni i energetskoj krizi. Stručnjaci su stoga očekivali porast u tekućoj godini.

Njemačko gospodarstvo se smanjilo krajem 2022. i početkom 2023. i stagniralo je tek u proljeće. Mnogi stručnjaci očekuju i pad bruto domaćeg proizvoda za cijelu tekuću godinu.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.