Njemačka hitno traži stručne radnike za energetsku tranziciju

Njemačka hitno traži stručne radnike za energetsku tranziciju

N&P: D.A.

52.000 radnih mjesta u 2022., 36.000 novih radnih mjesta samo u prvoj polovici 2023.: Bertelsmannova studija pokazuje ogroman porast potrebe za kvalificiranim radnicima za energiju vjetra i, prije svega, solarnu energiju u Njemačkoj. Što savezne države (Bundesländer) trebaju učiniti kako bi riješile problem nedostatka?

Energetska tranzicija se smatra pokretačem posla. Zapravo, industrija solarne energije i energije vjetra traži sve više i više kvalificiranih radnika, kao što pokazuje nedavna studija. Potrebe su tolike da stručnjaci strahuju od nestašica. Broj online oglasa za posao u solarnoj industriji iznosio je 52.000 u 2022., što je više nego udvostručenje u usporedbi s 2019., prema studiji koju je predstavio Njemački ekonomski institut (IW) u ime Zaklade Bertelsmann.

U prvih šest mjeseci tekuće godine objavljeno je već 36.000 oglasa za posao u solarnom sektoru, što govori o novoj rekordnoj godini. Najtraženija zanimanja su tehničari vodoinstalatera, grijanja i klimatizacije te građevinski električari i voditelji projekata. Sve se više traže krovopokrivači za ugradnju solarnih sustava – gotovo svaki četvrti posao krovopokrivača sada dolazi od solarnih tvrtki.

Potrebno je više ulaganja u obuku i daljnje obrazovanje

„Oštar porast potražnje u područjima vjetra i sunca prije svega pokazuje jednu stvar: kako bismo proširili obnovljive energije, moramo znatno više ulagati u obuku i daljnje obrazovanje radnika“, objasnila je Jana Fingerhut, stručnjakinja za tržište rada Bertelsmann.Zaklada, zaklada. Prema njezinim riječima, također postoji rizik od uskih grla: “Sve veća potražnja u solarnoj industriji povećava konkurenciju za ionako nedostatne kvalificirane radnike”, rekla je Fingerhut.

Uspjeh energetske tranzicije ovisi o dovoljnoj dostupnosti odgovarajuće kvalificiranih stručnjaka, upozoravaju autori studije s IW-a. Zato je važno učiniti poslove u području obnovljivih energija poznatijim i privlačnijim.

Što rade savezne države?

Gledano po saveznim državama, najviše oglasa za posao u industriji vjetra u 2022. bilo je u Bremenu, Mecklenburg-Zapadnom Pomeraniju, Hamburgu i Schleswig-Holsteinu. Od 401 okruga u Njemačkoj, bilo ih je dvanaest bez ijedne ponude za posao od 2019. do 2022. – od kojih je sedam bilo u Bavarskoj, gdje je širenje energije vjetra u međuvremenu stalo. Najveća ekspanzija solarne energije je na jugu Njemačke, ali raste i istok. Kao rezultat toga, većina poslova u 2022. bila je u Saskoj, Brandenburgu, Berlinu i Bavarskoj.

Prema studiji, solarna industrija prvenstveno traži kvalificirane radnike, dok industrija vjetra traži stručnjake s diplomom, magisterijem ili titulom tehničara. Nekvalificirani radnici rijetko su traženi u 190 razmatranih zanimanja, ali ni oni nisu bez mogućnosti.

Kvalificirani radnici traže se diljem Europe

Prema izvješću europske krovne organizacije Solar Power Europe (SPE) iz listopada, solarna industrija diljem Europe također prijavljuje enormnu potrebu za dodatnim kvalificiranim radnicima. Do prošle godine u sektoru je već stvoreno 648.000 “ekvivalenata s punim radnim vremenom” – do 2027. moglo bi ih biti 1,2 milijuna.

Ipak, prema SPE-u, najveća potreba za kvalificiranom radnom snagom i dalje je u Njemačkoj. Prema aktualnim podacima iz praćenja poslova Zaklade Bertelsmann, broj ponuda poslova iz industrije energije vjetra također se povećao – iako znatno manje dinamično i na nižoj razini.

U 2022. godini registrirano je gotovo 15.000 oglasa za posao za odgovarajuća zanimanja, au 2019. gotovo 14.000. Stručnjaci razliku u solarnoj industriji pripisuju broju sustava. Trenutno postoji više od tri milijuna fotonaponskih sustava i 30.000 vjetroturbina na kopnu i na moru. Međutim, planiranje i izgradnja vjetroturbina su složeniji.

Izvor: ntv.de

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.