Mini posao ili Minijob / 2.dio

Mini posao ili Minijob / 2.dio

N&P:D.A.

Definicija:
Mini-poslovi su manji poslovi
s maksimalnom mjesečnom plaćom od 520 eura ili maksimalno 70 dana rada u kalendarskoj godini.
Zbog nedostatka socijalnih doprinosa, mini poslovi ne osiguravaju socijalnu sigurnost.
Također: nekadašnji posao od 450 eura, posao od 520 eura, marginalno zaposlenje, kratkoročno zaposlenje.

Zakon o radu kod mini poslova

Prema Zakonu o radu na nepuno radno vrijeme i na određeno vrijeme, mini-jobberi se smatraju zaposlenicima na nepuno radno vrijeme. To znači da u osnovi imate ista prava prema zakonu o radu kao i zaposlenici na puno radno vrijeme.
Ovo uključuje:

– zaštita od otkaza
– Nastavak isplate plaće ako je dijete bolesno
– Naknada nedjeljom i državnim praznicima
– rodiljna naknada
– pisane informacije o bitnim ugovornim uvjetima
– svjedozba o radu (Arbeitszeugnis)
– Zakonsko osiguranje od nezgode u slučaju nezgode na radu ili na putu do posla i posebna zaštita za osobe s teškim invaliditetom.

Međutim, praksa pokazuje da su mnogi zaposlenici s mini poslovima ta prava uskraćeni. Rijetko su tretirani na isti način kao zaposlenici koji su obveznici doprinosa za socijalno osiguranje.

Informacije o radnom pravu u mini poslovima možete pronaći na odgovarajućim stranicama sjedišta mini poslova.

Pravo na godišnji odmor

Mini-jobberi – kao i ostali zaposlenici – imaju pravo na godišnji odmor. Koliko dana godišnjeg odmora imate pravo ovisi o tome koliko dana u tjednu radite.

Ovako se izračunava pravo na godišnji odmor: Pojedinačni radni dani u tjednu x pravo na godišnji odmor u radnim danima ÷ uobičajeni radni dani.

Primjer: Radite 3 dana u tjednu. Opće pravo na godišnji odmor u vašoj tvrtki iznosi 30 dana. Obično se radi 5 dana u tjednu. To znači: imate pravo na 18 dana godišnjeg odmora.

Mini posao kao sporedni posao

Ako uz svoj glavni posao na koji se plaćaju doprinosi, želite raditi i mini posao, potrebna vam je suglasnost glavnog poslodavca.

Ako ostane mini-posao, ne podliježe osiguranju. Ako se dodaju dodatni mini poslovi, moraju se platiti doprinosi za socijalno osiguranje. Svatko tko nema glavni posao koji podliježe plaćanju doprinosa za socijalno osiguranje, ali ima nekoliko malih poslova kod različitih poslodavaca, mora voditi računa o svojim prihodima: primjenjuje se granična granica prihoda od 520 eura. Ako vaša mjesečna plaća premašuje ovaj iznos, bit će dospjeli doprinosi za socijalno osiguranje.

Izvor: Bundesagentur für Arbeit

2 thoughts on “Mini posao ili Minijob / 2.dio

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.