Imam li pravo na regres i božićnicu kod mini posla? / 3.dio

Imam li pravo na regres i božićnicu kod mini posla? / 3.dio

N&P:D.A.

Što je regres? 
Regres je dobrovoljna novcana isplata od poslodavca koju radnik moze koristiti za financiranje godisnjeg odmora.

Koji zaposlenik ne bi bio sretan da mu poslodavac posveti malo financijske pažnje? Regres i božićnica također mogu igrati ulogu u mini poslovima. Iako ne daju svi poslodavci svojim zaposlenicima novčani dar za Božić ili druge prigode, darovi ove vrste čvrsto su ukorijenjeni u mnogim korporativnim kulturama. Ali ono što se na prvi pogled čini kao lijep dar, za mnoge male poslove brzo može postati ozbiljan problem.

Postoji li pravo na regres ili božićnicu kod mini posla?

Kao zaposlenik općenito nemate pravo na posebne isplate kao što su godišnji odmor ili božićnica. Takve posebne isplate su dobrovoljne isplate koje vam poslodavac može isplatiti uz vašu ugovorom dogovorenu zaradu. No, naravno, moguće je posebne isplate kao što su regres ili božićnica navesti u odgovarajućem ugovoru o radu kao dio mini-posla.

Ako tvrtka u kojoj obavljate svoj mini-posao isplaćuje posebne naknade redovnim zaposlenicima na puno radno vrijeme, vi kao mini-jobber također imate pravo na takve posebne naknade. Vaše pravo ovisi o iznosu posebne isplate koja bi se isplatila usporedivom zaposleniku s punim radnim vremenom. To znači da nećete dobiti puni iznos posebne isplate, već samo dio koji ovisi o vašem radnom vremenu.

Međutim, prihvatljivi iznos posebnog plaćanja može se smanjiti na temelju objektivnih razloga. Na primjer, posebna plaćanja mogu biti povezana s radnim učinkom, profesionalnim iskustvom ili određenim kvalifikacijama.

Zaključak:
Mini-jobber općenito nema pravo na posebne isplate – baš kao ni svaki drugi zaposlenik. Izuzetak su ugovori u kolektivnom ugovoru ili ugovoru o radu ili posebna plaćanja stalnim zaposlenicima tvrtke. Hoćete li na svom malom radnom mjestu dobiti božićnicu ili regres ovisi o vašem kolektivnom ugovoru i ugovoru o radu te ostalim procedurama u vašoj tvrtki.

Utjecaj regresa i božićnice na ograničenje zarade

Kao mini-jobber ne smijete prijeći granicu prosječne zarade od 520 eura mjesečno ili 6240 eura godišnje. Posebna plaćanja kao što je božićnica tvrtke nisu isključena iz ovoga, ali se dodaju Vašoj zaradi u omjeru 1:1. Može se dogoditi da jednom ili više posebnih uplata prekoračite godišnji limit zarade. To bi značilo da to više neće biti posao od 450 eura, već tzv. midi posao. U tom slučaju morali biste plaćati doprinose za socijalno osiguranje, kojih ste u mini-poslu zapravo oslobođeni.

Primjer 1: 450 eura mjesečno + božićnica
Pretpostavimo da zarađujete 520 eura mjesečno na svom mini-poslu i također primate božićni bonus od 300 eura. To bi rezultiralo sljedećim izračunom: (520 eura x 12 mjeseci) + 300 eura = 6.540 eura.
Vaš godišnji prihod od mini posla iznosi 6490 eura i prema tome je iznad granice godišnje plaće od 6240 eura. Prosječna mjesečna primanja su nešto ispod 545 eura (6.490 eura / 12 mjeseci).
To znači da je ograničenje zarade za mini posao premašeno i da je vaše zaposlenje postaje
midi-posao.

Primjer 2: 420 eura mjesečno + božićnica

Ako na svom mini-poslu zarađujete 500 eura mjesečno i dobijete dodatnu božićnicu od 200 eura, račun bi izgledao ovako: (500 eura x 12 mjeseci) + 200 eura = 6.200 eura U tom slučaju ne biste premašili ograničenje zarade. Vaš prosječni mjesečni prihod je oko 517 eura i vaše zaposlenje ostaje mali posao. Dakle, ne morate plaćati doprinose za socijalno osiguranje i ne morate plaćati porez na svoj dohodak.

Izvor: Izvor: Bundesagentur für Arbeit

2 thoughts on “Imam li pravo na regres i božićnicu kod mini posla? / 3.dio

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.